infakt__frame.jpg>>>1516. – Umro je španski kralj Fernando II , čiji je dolazak na presto Aragonije 1479. označio početak istorije ujedinjene Španije.

>>>1719. – Ujedinjenjem Vaduza i Šelenberga stvorena je kneževina Lihtenštajn.

>>>1744. – Umro je italijanski filozof, istoričar i teoretičar prava Đovani Batista Viko, ili Đambatista, osnivač filozofije istorije i preteča moderne estetike.

>>>1783. – Rođen je francuski pisac Mari Anri Bejl, poznat kao Stendal, začetnik francuskog realizma, jedan od tvoraca realističkog i psihološkog romana.

>>>1804. – Oborkneza u Valjevskoj Podgorini Iliju Birčanina pogubio je dahija Fočić Mehmed aga. Istog dana ubijen je valjevski knez Aleksa Nenadović, takođe jedan od najuglednijih Srba, čime je počela seča knezova na koju je narod odgovorio Prvim srpskim ustankom.

>>>1806. – Umro je engleski državnik Vilijam Pit Mlađi, koji je 1783. postao najmlađi premijer u istoriji Velike Britanije.

>>>1832. – Rođen je francuski slikar Eduar Mane, jedan od začetnika impresionizma i najznačajnijih slikara druge polovine 19. veka.

>>>1888. – Umro je francuski pisac Ežen Martin Labiš.

>>>1891. – Rođen je italijanski revolucionar i teoretičar Antonio Gramši, osnivač Komunističke partije Italije.

>>>1898. – Rođen je ruski filmski režiser Sergej Mihajlovič Ejzenštejn, jedan od najvećih teoretičara i stilista svetskog filma, koji dao osnove filmskoj umetnosti, prema mnogim istoričarima kinematografije i kritičarima najveći režiser u istoriji filma.

>>>1916. – U Krfskom kanalu u Prvom svetskom ratu počelo je sahranjivanje srpskih vojnika u “Plavu grobnicu”. Posle natčovečanskih napora u albanskim gudurama i dodatne golgote od 160 kilometara pešačenja močvarnim primorjem od Skadra do Valone, zbog toga što se nisu pojavili obećani saveznički brodovi, vojnici su masovno umirali od tifusa, gladi i iscrpljenosti. Kako nije bilo dovoljno mesta na Krfu i ostrvcu Vido, na koje su prebačeni tifusari, a i zbog opasnosti širenja epidemije, odlučeno je da ih sahranjuju u more.

>>>1928. – Rođena je francuska filmska glumica Žana Moro, koja se proslavila u filmovima francuskog “novog talasa” posle Drugog svetskog rata.

>>>1931. – Umrla je ruska balerina Ana Pavlovna Pavlova, najveća baletska umetnica klasičnog stila početkom 20. veka.

>>>1937. – Prva grupa od tridesetak Jugoslovena otišla je u Španiju da se bori protiv fašizma.

>>>1943. – Britanska Osma armija potisla je u Drugom svetskom ratu Nemce i zauzela Tripoli u Libiji.

>>>1944. – Umro je norveški slikar Edvard Munk, svetski prepoznatljiv po slici “Krik”.

>>>1945. – Sovjetske trupe su, nezadrživo nadirući u Drugom svetskom ratu ka Berlinu, izbile na reku Odru u Poljskoj.

>>>1968. – Mornarica Severne Koreje zarobila je u teritorijalnim vodama američki brod “Pueblo”, ploveću špijunsku stanicu sa uredjajima za prisluškivanje i dešifrovanje.

>>>1989. – Umro je španski slikar Salvador Dali, ekscentrik visokog stila, jedan od najvećih slikara 20. veka, koji je uzdrmao temelje slikarstva.

>>>1992. – Premijer Estonije Edgar Savisar podneo je ostavku zbog nestašice hrane i energije u novoj državi otcepljenoj od Sovjetskog Saveza.

>>>2000. – Više od milion ljudi demonstriralo je u centru Madrida protiv obnavljanja kampanje nasilja kojoj je pribegla baskijska teroristička organizacija ETA.

>>>2002. – Novinara “Volstrit džornela” Danijela Perla oteli su islamski teroristi u Karačiju dok je pokušavao da uspostavi kontakt sa pakistanskim radikalnim islamističkim grupama.

>>>2003. – Umro je italijanski industrijalac Đovani Anjeli, koji je porodičnu automobilsku kompaniju “Fijat” preobrazio u jednog od najznačajnijih svetskih proizvođača automobila.

2004. – Evropski satelit “Mars ekspres” poslao je snimke leda na južnom polu Marsa.

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…