infakt__frame.jpg>>>1834. – U Kragujevcu su izašle “Novine serbske”, prvi srpski informativni list štampan u zemlji, službeno glasilo kneževine Srbije.

>>>1855. – Rođen je američki pronalazač King Kemp Džilet, koji je izumeo nožić za brijanje, kod nas poznat kao “žilet”, prema francuskoj verziji njegovog prezimena.

>>>1881. – Rođen je srpski pravoslavni teolog i besednik Nikola Velimirović, poznat po monaškom imenu Nikolaj, episkop žički i ohridski od 1919. do 1944, prema mnogima najumniji srpski monah posle Svetog Save.

>>>1895. – Nemački fizičar Vilhelm Konrad Rentgen saopštio je da je pronašao iks-zrake, kasnije po njemu nazvane “Rentgenovi zraci”.

>>>1916. – Austrougarski generalštab naredio je u Prvom svetskom ratu ofanzivu na Crnu Goru.

>>>1919. – Adolf Hitler je osnovao Nacional-socijalističku radničku partiju Nemačke, koja je prigrabila vlast 1933. kad je Hitler posle izbora postao kancelar.

>>>1942. – Na osnovu sporazuma s Nemačkom, Prvi korpus bugarske vojske započeo je u Drugom svetskom ratu okupaciju jugoistoka Srbije.

>>>1991. – Umro je srpski pisac Vasko Popa, član Srpske akademije nauka i umetnosti, najprevodjeniji srpski pesnik u drugoj polovini 20. veka. Nazivan je jezičkim čudotvorcem i poslednjim velikim originalnim pesnikom.

>>>1997. – Rusija je povukla poslednje jedinice Ministarstva odbrane iz Čečenije, privremeno okončavši vojnu kampanju protiv islamskih terorista u toj republici.

>>>2004. – Saopšteno je da je na vanrednim predsedničkim izborima u Gruziji ubedljivo pobedio lider opozicije Mihail Sakašvili [36].

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…