infakt__frame.jpgMinistarstvo za nauku i zaštitu životne sredine ove godine će najvećim delom finansirati rad IS Petnica, a u okviru Nacionalnog investicionog plana jedan deo sredstava biće odvojen za opremanje ovog centra, najavio je Aleksandar Popović, ministar za nauku nakon jučerašnje posete IS Penica. Popović nije precizirao koliki je to iznos sredstava, ali je nagovestio da bi to moglo biti znatno više nego što je uloženo u proteklih desetak godina. Sada je neophodno videti šta su urgentne potrebe IS i da se ta sredstva predvide pre svega u budžetu ministarstva prosvete i za šta će se ona upotrebiti, kaže ministar Popović.

Govoreći o zaštiti životne sredina koja je drugi bitan segment u nadležnosti ovog ministarstva, Popović je najavio u oktobru mesecu donošenje novog zakona o upravljanju komunalnim otpadom, a do tada će biti pripremljeno još desetak zakonskih predloga koji će regulisati ovu oblast. Popović je najavio i donošenje zakona o razvrstavanju ambalažnog otpada.

Rešenje u deponovanju otpada nije da svaka lokalna samouprava gradi svoju deponiju, već je rešenje u izgradnji regionalnih deponija.

Tokom boravka u Valjevu Popović se osvrnuo i na temu suvereniteta sRBIJE i statusa Kosova i Metohije. Mi se oslanjamo na snagu argumenata, rekao je Popović i dodao da je platforma koja je ponuđena nešto što je realno. Svako ko se zalaže za nezavisnost mora odgovoriti na jedno pitanje: da li je sila ono najvažnije u međunarodnim odnosimai ako jeste, da li važi uvek i svuda? Ili to važi samo kada se radi o Srbiji? Popović je dodao da je kompromis moguć i sama činjenica da misija UN na Kosovu nije u stanju da obezbeđivanju osnovnih ljudskih prava za srpsko stanovništvo više govori o karakteru privremenih kosovskih institucija nego o karakteru srpske države.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…