infakt__frame.jpgDvanaesti maj se obeležava kao međunarodni dan sestrinstva u znak sećanja na Florens Najtingel, koja je postavila temelje poziva medicinske sestre i sestrinske službe, uvodeći nove principe u nezi bolesnika i rajenika sredinom 19 veka.
Tim povodom na Gradskom trgu patronažna služba Doma zdravlja organizovala je akciju merenja nivoa šećera u krvi, merenje krnog pritiska i težine za sugrađane.
– Cilj ove akcije je da se skrene pažnja na značaj ove profesije u društvu, kaže Milica Ranković, glavna sestra polivalentne patronaže Doma zdravlja. Ovo je pre svega human posao, ali i odgovoran i ozbiljan i težak. Pošto smo mi zemlja u tranziciji, nismo dovoljno plaćeni, nemamo dovoljno materijala za rad, ali se snalazimo i u improvizovanim uslovima. Ono što bih htela da poručim javnosti je da su ljudi sami odgovorni za svoje zdravstveno stanje i da je potrebno bar jednom u dve godine prekontrolisati krvni pritisak i jednom u pet godina nivo šećera, kako bi se na vreme sprečio nastanak nekih težih oboljenja.
Medicinske sestre su najbrojniji profil zdravstvenih radnika i kao nosioci zdravstvene nege predstavljaju veoma značajan segment zdravstvene zaštite.
– Mi smo tokom ove sedmice imali sastanak sa predstavnicima Svetske banke i imali smo jednu radionicu gde se razgovaralo o onome sa čim se medicinske sestre susreću u svom radu, kaže Sava Kulinčević, glavna sestra Doma zdravlja. Juče je i u Beogradu održan jedan sastanak na kome su izrečene pohvale na račun rada sestara opte medicine i polivalentne patronaže.
Služba opšte medicine u Domu zdravlja već je renovirana i uveden je informacioni sistem. U narednom periodu slede rekonstrukcije i ostalih službi i uvođenje informacionog sistema, najpre na medicini rada, a potom u pedijatrijskoj službi i u dispanzeru za žene.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…