infakt__frame.jpg– Puno ćemo raditi na unapređenju zdravstvenih usluga i zato razgovaramo sa kolegama širom Srbije. Impresionirana sam koracima načinjenim ovde, činjenicom da postoje komisije za kvalitet koje savesno rade. Znamo da su pacijenti nezadovoljni i nestrpljivi, da mediji prate naše probleme, ali promene ne mogu nastati preko noći, za njih je potrebno puno strpljenja i rada. Mislim da smo pokrenuli puno značajnih stvari koji ukazuju da se sistem reformiše, bolje je pacijentima, a polako se popravlja i standard zdravstvenih radnika – rekla je na jučerašnjem sastanku sa kolektivom Zdravstvenog centra prof. dr Snežana Simić, pomoćnik ministra za zdravstvenu politiku i planiranje, u okviru celodnevne posete valjevskoj Bolnici i Domu zdravlja.

Prof. Simić je rekla da bolje uslove rada i savremeniju opremu prati racionalizacija kapaciteta i kadrova, što omogućava povećanje plata zaposlenih. Najavila je da će ove godine početi veliko istraživanje zdravstvenog stanja u Srbiji i da će biti nastavljen rad po Strategiji o duvanu. Sredstva od dinara na paklicu duvana će biti uložena u preventivno delovanje protiv ovog faktora rizika. Prioriteti u radu Ministarstva zdravlja će biti donošenje podzakonskih akata, unapređenje kvaliteta, planiranje ljudskih resursa, dalje investiranje u zdravstvene ustanove, kao i novi standardi koji promovišu bolji kvalitet rada i veći učinak.
U delegaciji su se nalazili i predstavnici Jedinice za kvalitet Ministarstva zdravlja i projekta “”Razvoj zdravstva u Srbiji”” koji kontinuirano rade sa četiri pilot-bolnice na unapređenju zdravstvenih usluga. Helen Krisp, konsultant Svetske banke, već drugi put je boravila u Zdravstvenom centru Valjevo, a vrlo konstruktivni razgovori čitave delegacije sa menadžmentom ustanove trajali su dva sata. Helen Krisp je rekla da je dobila puno korisnih informacija i da će, na osnovu toga, savetovati Ministarstvo šta bi mogli biti sledeći koraci. Jedna od oblasti koja dalje može biti unapređena jeste bezbednost pacijenata, prenela je kolektivu gđa Krisp.
Delegacija je obišla pojedina odeljenja Bolnice i Dom zdravlja Valjevo, gde se prof Simić takođe zadržala u dužem razgovoru sa zaposlenima, koji su iskoristili priliku da se požale na preobimne obrasce Fonda.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…