infakt__frame.jpg Svetska zdravstvena organizacija pripremila je medjunarodni sporazum protiv duvana, koji je pravno obavezujući . Na osnovu tog dokumenta svaki čovek ima pravo na prostor bez duvanskog dima.
Vlada Republike Srbije 15 februara je propisala zakon o zabrani pušenja u zatvorenim prostorijama i da ga naši sugrađani itekako poštuju,saznali smo od Branke Miholjčić načelnika odeljenja sanitarne inspekcije u Valjevu .
Ograničenje pušenja na javnim mestima, delom je u interesu samih pušača, ali i u interesu zaposlenih u restoranima i drugim javnim mestima koji silom prilika moraju da udišu duvanski dim.
Po ovom zakonu nepušači su u najvećoj meri zaštićeni od tzv. “pasivnog pušenja”, odnosno boravka u zadimljenim zatvorenim javnim prostorijama. Pri tom se može uočiti da se prilikom donošenja ovog zakona naročito vodilo računa o zaštiti dece, omladine i bolesnih, ali je, isto tako, i svakom zaposlenom dato pravo da radi u zdravoj životnoj sredini. Dakle, može se reći da su prilikom navodjenja zatvorenih prostorija u kojima je zabranjeno pušenje obuhvaćene sve neophodne namene.
Ovim zakonom je odredjeno i da u svim prostorijama u kojima je pušenje zabranjeno mora biti na vidnom mestu istaknut znak zabrane pušenja, a ako se tako ne postupi predvidjene su određene zakonske kazne dve su našim sugrađanima već izrečene,kao i nekoliko kazni za neisticanje znaka o zabrani pušenja.
Osim što je pušenje opasna navika koja ima teške posledice po zdravlje ne samo aktivnih pušača, već i pasivnih ono direktno i indirektno nanosi štetu celom društvu, tako što prouzrokuje ogromne troškove lečenja obolelih, smanjuje radnu sposobnost zaposlenih, kao i na mnoge druge načine.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…