Svetska zdravstvena organizacija pokazuje koliki rizik po zdravlje je gojaznost. Osoba koja ima svega 10% više od svoje normalne težine izložena je povećanom riziku od smrtnog ishoda od. Povećana telesna težina od 20% u odnosu na normalnu povećava rizik smrtnosti za 25%, a povećanje težine od 30% čak za 42%. Stručnjaci su utvrdili da su najvećem riziku izložene gojazne osobe u srednjim i starijim godinama. Tako osoba koja je prešla 45 .godinu i ima 12 kg više iznad svoje normalne težine može da očekuje prosečno skraćenje života od 25%. Umesto da dostigne osamdesetu kraj života se može očekivati već oko šezdesete godine (zbog infarkta, moždanog udara).
Iako je utvrđeno da kod gojaznih osoba postoje određene genetske predispozicije, obično je ipak u pitanju, nepravilno i neadekvatno konzumiranje hrane.

Gojaznost je u direktnoj vezi su sa ishemičnim oboljenjima srca, hipertenzijom, moždanim udarom i šećernom bolešću – bolestima koji su najčešći uzroci prerane smrti. Pored toga, gojazne osobe veoma često oboljevaju od kamena u žučnoj kesici, degenerativnih promena na zglobovima, proširenih vena. Pored pravilne ishrane neophodna je fizička aktivnost .

Naravno da gojaznost predstavlja i estetski nedostatak i samim tim su takve osobe nesrećne i imaju više kompleksa.

redstavlja i estetski nedostatak i samim tim su takve osobe nesrećne i imaju više kompleksa.

@@@

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…