infakt__frame.jpgPočeci stomatološke zaštite u Valjevu datiraju još iz davne 1944. godine, a prvi Dom narodnog zdravlja koji je imao i stomatološku službu nastao je 1953. godine. Drugačiji način funkcionisanja ovog vida zdravstvene zaštite uvden je početkom ove godine donošenjem novog Zakona po kome dotiranu stomatološku zaštitu imaju samo određene kategorije pacijenata. Prema rečima Ratibora Jelića, načelnika stomatološke službe u prva dva meseca rada bilo je dosta lutanja. Tržišni način poslovanja uslovio je formiranje ekonomskih cena usluga što je ujednom periodu uslovilo smanjenje broja pacijenata.

Prava ekonomska cena nije se mogla oformiti jer bi za naše uslove bila previsoka, kaže dr Jelić, a sa druge strane tu su troškovi stomatološkog materijala, plata, održavanja opreme i objekta i tako dalje.
Stupanjem na snagu novih propisa o cenama stomatoloških usluga u javnosti su se pojavile kontroverzne reakcije. Određene kategorije ipak i dalje imaju dotiranu stomatološku zaštitu.

-To su deca i omladina do 18 godine života, porodilje za vreme trudnoće i 12 meseci posle porođaja i osobe teško ometene u razvoju. Takođe, stariji od 65 godina imaju pravo na nadoknadu za proteze, a hitni slučajevi bez obzira na godine imaju pravo na prvu pomoć stomatologa.

Jedina obaveza korisnika koji su pokriveni zdravstvenom zaštitom jeste da imaju overenu zdravstvenu knjižicu. Služba ima specijaliste svih oblasti sa puno iskustva i dovoljno materijala.
Za vađenje zuba pod anestezijom u Stomatološkoj službi platićete 400 dinara, ugradnju amalgamske plombe 400 -700, bele plombe 600 -700, nadogradnja 1.100, lečenje 900 -1.200 dinara. Parcijalna akrilatna proteza ovde se plaća 4.500, dok je totalna proteza 5.500 dinara.
U Stomatološkoj službi pored standardnih stomatoloških usluga, uskoro se očekuje i uvođenje fiksne protetika.

Radno vreme je od 7 do 21 sat, a nedeljom se organizuje dežurstvo. U zavisnosti od vrsta usluga pacijenti se primaju odmah ili se zakazuje, uz minimalno čekanje. Cilj rada Stomatološke službe jeste da pacijenti dobiju što bolju uslugu za što prihvatljiviji iznos.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…