infakt__frame.jpgPovodom sve učestalijih pojava ptičijeg gripa u zemljama regiona i Evrope i zbog brzog širenja ove opake bolesti među pticama, održan je i sastanak Opštinskog centra za kontrolu i praćenje avijarne influence kome su prisustvovali komunalni, veterinarski inspektori, lekari i svi ostali koji su uključeni u rad centra. Prema rečima načelnika Odeljenja za komunalne i inspekcijske poslove Branka Mazića, u valjevskom kraju situacija je pod kontrolom i do sada nije primećena ni jedna uginula ili obolela ptica. Komunalna inspekcija Opštinske uprave Valjevo dostavila je spiskove domaćinstava sa brojem živine veterinarskim inspektorima. Upućen je poziv svim građanima da ukoliko primete obolelu ili uginulu pticu, prijave to na brojeve telefona : 014/ 294-775 ili 064/ 184-60-75 kako bi nadležne službe preduzele sve mera u slučaju pojave ove bolesti kod ptica selica u valjevskom kraju.
Ipak period kada se očekuje ponovo njihov dolazak je tokom naredna dva meseca i to je period kada bi se moglo očekivati da se ptice selice zadrže u valjevskom kraju. Lokacije koje su označene kao kritične su Petničko i Kameničko jezero i dolina reke Kolubare uzvodno od Slovca, izuzev urbanih zona. Na sastanku je bilo reči o daljim aktivnostima usmerenim ka maksimalnoj preventivnoj zaštiti, osmatranju terena i blagovremenom reagovanju. Još jednom se opominju vlasnici da živinu drže u zatvorenim prostorima posebno u domaćinstvima koja gravitiraju ka ovim kritičnim lokacijama. Veterinarski inspektori su dužni da kontrolišu da li se to poštuje i ako se utvrdi suprotno, izricaće kazne. Komunalna inspekcija Opštinske uprave Valjevo dostavila je spiskove domaćinstava sa brojem živine veterinarskim inspektorima.
Upućen je poziv svim građanima da ukoliko primete obolelu ili uginulu pticu, prijave to na brojeve telefona : 014/ 294-775 ili 064/ 184-60-75 kako bi nadležne službe preduzele sve mera u slučaju pojave ove bolesti kod ptica selica u valjevskom kraju.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…