>>>1600. – Italijanski filozof, astronom i matematičar Đordano Bruno spaljen je u Rimu kao jeretik, na osnovu presude rimokatoličke inkvizicije. Bio je materijalista, propovednik novih ideja o prirodi i propagator heliocentričnog učenja Nikole Kopernika.

>>>1653. – Rođen je italijanski kompozitor i violinista Arkanđelo Koreli, osnivac bolonjske violinske škole.

>>>1673. – Umro je francuski pisac Žan Batist Poklen Molijer, jedan od najvećih svetskih komedigrafa.

>>>1766. – Rođen je engleski ekonomista i demograf Tomas Robert Maltus, poznat po “zakonu stanovništva”, prema kojem se ono uvećava geometrijskom, a proizvodnja hrane aritmetičkom progresijom.

>>>1856. – Umro je nemački pisac jevrejskog porekla Hanjrih Hajne, jedan od najvećih pesnika 19. veka.

>>>1863. – Srpski trgovac i brodovlasnik Miša Anastasijević poklonio je državi zgradu u Beogradu, poznatu kao Kapetan-Mišino zdanje. U pismu Ministarstvu prosvete poručio je da kuću ustupa “svom otečestvu” za smeštaj “učenih i prosvetnih zavoda”. U njoj je sada rektorat Beogradskog univerziteta.

>>>1864. – Rođen je australijski pisac Endrju Barton “Banjo” Peterson.

>>>1864. – Južnjačka podmornica “Hanli” potopila je torpedom u Američkom građanskom ratu severnjački brod “Hustanik”, što se smatra prvim uspešnim napadom podmornice na ratni brod.

>>>1871. – Rođen je srpski pisac i diplomata Jovan Dučić, član Srpske kraljevske akademije, čije je stvaralaštvo izuzetne versifikacije udarilo pečat srpskoj poeziji u prvoj polovini 20. veka. Od 1912. do 1941. bio je diplomata kraljevina Srbije i Jugoslavije i ambasador u velikim evropskim gradovima. Zajedno s piscima Aleksom Šantićem i Svetozarom Ćorovićem u Mostaru je pokrenuo književni list “Zora”. Umro je 1943. u SAD i njegove mošti počivale su bezmalo šest decenija u mestu Geri u državi Indijana, posle čega su prenesene u otadžbinu i položene u kruptu manastira Nova Gračanica iznad njegovog rodnog Trebinja.

>>>1877. – Rođen je francuski političar Andre Mažino, ministar rata od 1922. do 1924. i od 1929. do smrti 1932, po kojem je nazvana utvrđena linija na istoku Francuske.

>>>1909. – Umro je indijanski poglavica Gojatlaj, poznat kao Džeronimo, poslednji poglavica plemena Apači koji se predao američkoj vojsci. Kao vođa apačkog plemena Čirikahua, predvodio je nekoliko indijanskih ustanaka u pokušaju da se odupre genocidu vlade SAD nad Indijancima.

>>>1932. – Umro je srpski general Mihailo Rašić, komandant Dunavske divizije u Kumanovskoj bici 1912. i Kombinovane divizije u Cerskoj bici 1914.

>>>1942. – Okupatorska bugarska vojska pobila je u Drugom svetskom ratu sve žitelje Bojnika kod Leskovca koje je uhvatila – 473 civila, uključujući 89 dece, a mesto je spaljeno do temelja.

>>>1979. – Kina je napala Vijetnam, ali su u kratkotrajnom ratu njene trupe pretrpele ozbiljne gubitke od armije s velikim borbenim iskustvom stečenim u pobedonosnom ratu protiv SAD.

>>>1989. – Umro je francuski modni kreator Gi Laroš, jedan od najvećih “modnih diktatora” 20. veka.

>>>1992. – Generalni sekretar UN Butros Butros-Gali preporučio je razmeštanje 13.000 pripadnika mirovnih snaga svetske organizacije u bivšoj Jugoslaviji.

>>>1994. – Potvrđena je smrt prvog izabranog predsednika Gruzije Zvijada Gamsahurdije, čije je već raspadnuto telo pronađeno i identifikovano.

>>>2002. – Više od 170 ljudi, pretežno vojnika i policajaca, ubijeno je u napadu maoističkih gerilaca na grad Mangalsen na zapadu Nepala. ljudi, pretežno vojnika i policajaca, ubijeno je u napadu maoističkih gerilaca na grad Mangalsen na zapadu Nepala. @@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…