infakt__frame.jpgU Kazneno popravnom zavodu u Valjevu juče je održan prvi festival osuđeničkog stvaralaštva u Srbiji. Tim povodom otvorena je i izložba slika učesnika likovne kolonije “Obnica” koja je po treći put održana u avgustu ove godine. “Obnica” je jedina likovna kolonija u Srbiji u kojoj ravnopravno, tokom nekoliko dana, profesionalni umetnici stvaraju zajedno sa osuđenim licima na izdržavanju kazne. Na jučerašnjem festivalu osuđenicima su podeljene nagrade za najprestižnije zatvorsko priznanje i to za literarne i likovne radove.
U kategoriji literarnih radova prvu nagradu osvojio je Milan Stošić Vranjski iz KPZ Zabela, drugo mesto je osvojila Ljiljana Hrvatin iz KPZ za žene Požarevac, a treći nagrađeni je Dobrica Sudimac iz KPZ Valjevo. U kategoriji likovnih radova prvu nagradu je osvojio Borislav Barjaktarov iz KPZ Kruševac, drugo mesto Nemanja Vojinović takođe iz Kruševca, a treće mesto je osvojio Zoran Milošević iz KPZ Valjevo. Inače, svoje radove u likovnoj i literarnoj konkurenciji poslalo je više od stotinak učesnika iz 9 ustanova tako da se ukupan broj prispelih radova približio cifri od 300.
U okviru programa ovog festivala održana je i premijera pozorišne predstave osuđenica iz KPZ za žene iz Požarevca pod nazivom “Privatizacija”.

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…