infakt__frame.jpgSvaki dobronameran čovek potreban je HK Krušik i pomoć fabrici koja se teškom mukom polako oporavlja nakon dugog niza kriznih godina i bombardovanja, dragocena je, izjavio je Miša Mandić, član Sindikata HK Krušik nakon zajedničkog sastanka rukovodstva preduzeća, rukovodstva Sindikata i odbornika u SO Valjevo Slobodana Gvozdenovića.
Sve do sada su bila samo obećanja i toga je dosta, kaže Mandić, mi hoćemo da se nešto konkretno uradi.
– Bolna tačka Krušika je kovačnica koju smo nekada imali i koja je srušena u bombardovanju. Mi samo tražimo da se to obnovi jer je dosta poslova oslonjeno na kovačnicu, a mi je nemamo. Imali smo obećanje od ministra Velimira Ilića i Jovana Tomića, predsednika opštine, ali su to ostala samo obećanja. Mi smo pratili i kako se to radi u drugim opštinama, Nišu, Kragujevcu i Čačku i kako njihovi opštinski rukovodioci pomažu svojim preduzećaima, a kod nas ništa.
Krušik je nekada bio veliki svetski izvoznik, a sada je samo ikona u predizbornoj kampanji. Nakon izbora HK Krušik pada u zaborav. Mandić je istakao da se veoma malo zna i u opštini i u Republici šta sve rukovodstvo HK Krušika čini da obezbedi posao i zarade zaposlenima, da povećaju proizvodnju i izvoz.
Slobodan Gvozdenović, odbornik u SO Valjevo već drugi put prisustvuje sastancima sindikata i rukovodstva Krušika, a cilj je da se definišu problemi koji su ovoga puta, kako je ocenio, političke prirode i utiču na rad firme, a prelamaju se i kroz opštinsku i kroz republičku vlast.
– Drago mi je da ovo rukovodstvo intenzivno radi na novim poslovima, ali postoji dosta problema koji se moraju razrešiti. Ja ću razbiti ovu opštinsku birokratiju koja blokira izuzetne napore rukovodstva Krušika da ubrza oporavak firme. Primer “Vodovoda” koji blokira Krušik je eklatantan i zapanjujući. Opštinsku birokratiju interesuje samo budžet i njihove partijske firme. Nema usvajanja budžeta dok se ne pomogne Krušiku, ali i drugim firmama koje se nalaze u neprilikama i za to ću se zalagati na sledećim sednicama SO, kaže Gvozdenović.
Inače u HK Krušik realizuje se nekoliko izvoznih programa vrednih više miliona dolara, sproveden je program zbrinjavanja tehnološkog viška na bazi dobrovoljnosti. U Namenskoj radi 1360 radnika, a u celoj HK 2160. Sa odlaskom još jednog broja radnika u penziju tokom naredne godine, broj radnika HK Krušik približava se onoj koju je propisala Vlada Srbije za buduću fabriku Krušik.

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…