infakt__frame.jpgU okviru proslave stogodišnjice postojanja KUD “Abrašević”, sinoć je u svečanoj sali Valjevske gimnazije održano veče posvećeno glumačkom opusu Ljube Kovačevića, doajena valjevskog pozorišnog života, a kasnije i srpske pozorišne scene. Ljuba Kovačević je bio učenik Valjevske gimnazije, a kasnije jedan od prvih glumaca valjevskog profesionalnog pozorišta i njegov direktor.
– 31. avgusta naredne godine navršiće se pet decenija od kada je u Valjevu ukinuto profesionalno pozorište. Jedan od osnivača i prvi upravnik bio je Ljuba Kovačević, seljački sin iz Blizonja, gimnazijalac i jedno vreme student ekonomije u Beogradu. Na scenu je prvi put stupio kao ratnik i borac treće Krajiške brigade 1944. godine. Posle tog rata bio je član KUD “Abrašević” i službenik u Streli. Igrao je fudbal u klubovima Napred i Budućnost i pevao u Abraševićevom horu. Za upravnika novoosnovanog gradskog Narodnog pozorišta postavljen je u septembru 1950. godine. Na tom mestu je ostao sve do aprila 1951. Rukovodio je tim pozorištem i bio njegov vodeći glumac. Umro je 22. aprila 2000. godine.
Pored izložbe fotografija iz života velikog glumca koja je otvorena u Gimnazijskom klubu, prikazan je i deo video zapisa sa DVD-a pod nazivom “Poetika jednog glumca”.

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…