infakt__frame.jpgPovodom informacije da je u obdaništu Hajdi jedno dete obolelo od meningitisa, pozvali smo infektivno odeljenje valjevske bolnice i od načelnice dr. Snežane Arsenijević saznali smo da razloga za paniku nema.
U ovom vremenskom periodu ovakve infekcije su česte i ne treba samoinicijativno lečiti svoju decu već se obratiti lekaru.
Najviša stopa incidence obolevanja od virusnog meningitisa u poslednjih pet godina, registrovana je 2000. godine, kada je zabeležen broj od 902 obolele osobe.
Virusni meningitis je relativno čest, ali retko i težak klinički sindrom uzrokovan najčešće enterovirusima, koji se manifestuje povišenom temperaturom, a ponekad je prisutan i osip po koži, kao i poremećaji respiratornog i digestivnog trakta. Oboljenje retko traje duže od 10 dana i oporavak je obično potpun, bez posledica.
Stručnjaci upozoravaju da, s obzirom da je najveći broj virusnih meningitisa uzrokovan enterovirusima protiv kojih ne postoji vakcina, treba voditi računa o ličnoj i opštoj higijeni, korišćenju ispravne hrane i vode.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…