infakt__frame.jpgVlada Srbije ima podršku u biračkom telu oko 15% i to ne samo po pitanju Kosova već i po pitanju budućnosti državne zajednice, a to pitanje doći će na red za rešavanje najverovatnije polovinom naredne godine, izjavio je Nebojša Čović, lider Socijaldemokratske partije.
Vlada nema potreban kapacitet za donošenje odluka i ona može doneti neki plan ili platformu ili definisati neki pregovarački tim kroz Skupštinu, ali se time gubi svaka fleksibilnost, smatra Čović.
-Mislim da je deklaracija, planova i rezolucija kada je KiM u pitanju bilo dosta i podsetiću vas na plan koji je krajem marta 2004. usvojila Skupština Srbije i koji je bio neprimenljiv. Ne bih voleo da se to dogodi sada.
Integracijom SDP-a i DA nasledili smo neka ministarska mesta i mesta pomoćnika ministara u nekim resorima, a glavno razmimoilaženje sa vladom nastalo je oko Zakona o NIS-u, jer smatramo da nije definisana strategija NIS-a i pravac privatizacije, kaže Čović.
-Mi nismo za čerupanje države, a ono se nastavlja po neo-liberalnom konceptu Labusa i Dinkića. Većina firmi koje su privatizovane ne rade i priprema se drugi krug njihove prodaje.
Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju je genocid nad penzionerima, ocenio je Čović, dodvorinčki stav prema MMF-u je prepoznat jer se jedno pričalo u Vašingtonu, a drugo se radilo.
-Da uprostim stvar, mi smo za Srbiju i ljude koji imaju neku referencu u svom poslu. Iluzorno je da ja znam da napravim nešto vama, a nisam znao da napravim sebi. Zapitajte se šta su Labus i Dinkić napravili sebi? Jesu, ali tek kada su došli na vlast. Koje su oni reference imali? Koje su firme vodili? Da li su imali priliku da razmišljaju o plati za više ljudi?
Govoreći o koaliciji sa Pokretom Snaga Srbije – Bogoljub Karić, Čović je rekao da nekima Karić nije smetao kad su ga vodili kao uspešnog privrednika u Banja Luku, ali sad smeta jer obezbeđuje veliki prostor na političkoj sceni Srbije. Tu nema ljubavi i tu su u pitanju interesi jednog i drugog političkog subjekta.
-Da li smo mi srodni? Nismo. Bogoljub spada u grupu predstavnika krupnog kapitala, a socijaldemokratska partija je radničke orijentacije. Ali nema napretka bez otvaranja novih radnih mesta. Nema novih radnih mesta bez investicija, a toga nema bez kapitala. A kapital kakav god da je traba staviti u funkiju rešavanja ogromnih problema socijalne ugroženosti velikog broja stanovnika.
Sporazum sa Karićem obezbeđuje saradnju u predizbornom, izbornom i postizbornom periodu i u skladu sa tim ćemo se i ponašati. Karić ima dosta elemenata socijaldemokratske opcije na čemu je zasnivao i svoju prethodnu kampanju kada se zalagao za socijalno odgovornu i pravednu državu, zaključio je Čović.

Prikaži još ovjava iz Politika

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Primopredaja dužnosti načelnika Кolubarskog upravnog okruga

“Odlukom Vlade Republike Srbije, na dužnost načelnika Кolubarskog upravnog okruga po…