infakt__frame.jpgTokom svog mandata, ni u obavljanju funkcije, ni u privatnom životu, funkcioner lokalne samouprave neće se ponašati na način koji bi degradirao ugled funkcije koju obavlja – jedno je od osnovnih načela Etičkog kodeksa, koji bi za funkcionere trebalo da postane neka vrsta Biblije. Seminar za primenu etičkog kodeksa ponašanja predstavnika lokalne vlasti u Srbiji održan je danas u SO Valjevo, a pored etičkog kodeksa i kako funkcioniše javna vlast i lokalna samouprava u Srbiji, bilo je govora i o učešću nevladinih organizacija i ulozi medija u primeni kodeksa.

Odbornici Skupštine opštine Valjevo usvojili su na sednici u januaru Etički kodeks ponašanja funkcionera lokalne samouprave, koji je prethodno donela Skupština Stalne konferencije gradova i opština, a to je do sada učinilo još oko 140 opština u Srbiji što daje garanciju da će se ljudi ponašati u skladu sa normama Kodeksa.

Navedenim kodeksom definisani su etički standardi ponašanja na koje se obavezuju funkcioneri lokalne samouprave u obavljanju svojih funkcija, pri čemu se pod funkcionerima lokalne samouprave podrazumeva „svako izabrano, postavljeno i imenovano lice u organima Opštine i javnih preduzeća, ustanova i drugih organizacija” čiji je Opština osnivač.
Šta, dakle, sadrži Etički kodeks ponašanja funkcionera lokalne samouprave?
U Kodeksu su, najpre, pobrojana neka opšta načela, u smislu da funkcioner lokalne samouprave obavlja svoju funkciju po zakonu i da, prilikom obavljanja svoje funkcije postupa isključivo u javnom interesu, a ne u svom ličnom, privatnom, grupnom ili stranačkom. Tokom svog mandata, ni u obavljanju funkcije, ni u privatnom životu, funkcioner lokalne samouprave neće se ponašati na način na koji bi degradirao ugled funkcije koju obavlja.
U delu koji definiše odnos sa drugim funkcionerima, zaposlenima i građanima, Kodeks propisuje da u obavljanju funkcije, funkcioner poštuje prava svih drugih funkcionera i službenika. Funkcioner će se učtivo, sa poštovanjem i bez diskriminacije odnositi prema građanima, kolegama, zaposlenima i medijima. Jedna od važnih odredbi ovog Kodeksa jeste i ta da funkcioner lokalne samoupave neće pomagati druge funkcionere i službenike da prilikom vršenja svojih dužnosti krše načela koja su propisana ovim dokumentom. Naprotiv, funkcioner ima obavezu da javno ukazuje na sve slučajeve nezakonitog i neetičkog ponašanja i kršenja pravila Kodeksa.
Pored opštih načela, Kodeksom su propisani i određeni standardi u obavljanju funkcija. Jedan od tih standarda odnosi se na zabranu sukoba interesa, tako da funkcioner lokalne samouprave neće koristiti svoja ovlašćenja u cilju ostvarivanja svojih ličnih ili grupnih interesa. Takođe, funkcioner će poštovati zakonska ograničenja u pogledu obavljanja više javih funkcija istovremeno.
Funkcioner lokalne samouprave neće tražiti, primiti, odnosno dozvoliti drugom licu da u njegovo ime ili u njegovu korist primi, niti davati poklon, uslugu, gostoprimstvo ili bilo kakvu drugu vrstu koristi u vezi sa vršenjem funkcije, osim prigodnih i protokolarnih poklona minimalne vrednosti.
Od funkcionera se traži da bude uzor u ponašanju ostalima. Pri zapošljavanju, raspoređivanju i unapređenju zaposlenih, funkcioner bi trebalo da donosi odluke zasnovane isključivo na njihovoj stručnosti i profesonalnoj osposobljenosti i u skladu sa potrebama službe.
I tako, sve pošteno i po zakonu, a nama ostaje da se nadamo da će ovaj kodeks i sadašnje i buduće funkcionere stalno podsećati da su oni tu zbog naroda, a ne narod zbog njih.

Seminar je organizovala Stalna konferencija gradova i opština. Projekat se inače sprovodi uz finansijsku podršku Evropske komisije, Fondacije Konrad Adenauer i Instituta za otvoreno društvo.

Prikaži još ovjava iz Politika

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Primopredaja dužnosti načelnika Кolubarskog upravnog okruga

“Odlukom Vlade Republike Srbije, na dužnost načelnika Кolubarskog upravnog okruga po…