U Nastavnom centru ZC Valjevo danas je otvoren seminar «Značaj primene savremene medicinske tehnologije u praksi» u organizaciji IRD-a, ZC-a Valjevo i Škole za unapređenje reproduktivnog zdravlja i planiranja porodice Medicinskog fakulteta u Beogradu. ZC-a Valjevo i Škole za unapređenje reproduktivnog zdravlja i planiranja porodice Medicinskog fakulteta u Beogradu.@@@
-Tematika ovog trodnevnog seminara je nešto što izdvaja pojedine elemente
Seminar, koji je finansiran sredstvima Američkog naroda, je organizovan s ciljem da obezbedi kvalitetno obrazovanje srpskih medicinskih kadrova i uveća pristup novim informacijama iz sveta nauke. Preko 35 zdravstvenih radnika, lekara-ginekologa iz zdravstvenih ustanova iz svih CRDA opština Zapadne Srbije učestvuju na seminaru. Predavači su stručni saradnici i profesori Medicinskog Fakulteta u Beogradu.
Glavne tema seminara bila je značaj ginekološkog skrining programa u ranoj dijagnostici i lečenju malignih ginekoloških oboljenja, praćenje i otkrivanje anomalija i rani tretman patoloških stanja u trudnoći, kao i obučavanje za samopreglede dojke i metode ranog otkrivanja karcinoma dojke.
U okviru USAID-ovog Programa revitalizacije zajednica demokratskim delovanjem (CRDA), Sjedinjene Države su opredelile posebna sredstva za unapređenje reproduktivnog zdravlja i planiranja porodice u Srbiji. SAD su investirale preko 1,5 miliona dolara u poboljšanje kvaliteta usluga iz oblasti planiranja porodice i zaštite reproduktivnog zdravlja u zajednicama Zapadne Srbije koje učestvuju u CRDA programu. Projekti obuhvataju regionalne obrazovne programe iz reproduktivnog zdravlja, prevenciju seksualno prenosivih bolesti, dijagnostiku i lečenje raka dojke i raka grlića materice, savetovanje, tehničku pomoć i obuku za zdravstvene radnike. Do sada je implementirano 94 projekta iz reproduktivnog zdravlja ukupne vrednosti od 2,2 miliona dolara.
Američki narod, preko USAID-a i CRDA partnera, nastaviće da podržava projekte koji angažuju profesionalce širom Srbije da pomognu građanima da se obrazuju i osposobe za donošenje informisanih odluka o planiranju porodice i reproduktivnom zdravlju, i time unaprede kvalitet života za sebe, svoje porodice i zajednicu u celini.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…