infakt__frame.jpgOd 1. novembra, u svih 150 domova zdravlja u Srbiji, počeće vakcinisanje protiv gripa, prema utvrdjenom redosledu prioriteta. U ovoj sezoni biće podeljeno 300.000 doza na teret Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, a obezbedjene su i vakcine za slobodnu prodaju. 227.000 vakcina ili tri četvrtine dobilo je atest Agencije za lekove, a testovi kvaliteta za preostalu količinu biće gotovi do 10. novembra”.

– S obzirom na slicnost antigene strukture obicnog gripa sa pticijim gripom pretpostavlja se da ce to biti delimicna zastita i od pticijeg gripa tako da savetujemo gradjane da se vakcinisu. Mi smo ekonomski mocni da sve te vakcine obezbedimo i zbog toga se neke vakcine kod nas daju fakultativno. Mi sada uvodimo nove vakcine, od ove godine ce se davati vakcine protiv hepatitisa B.

Sa količinom vakcina koje su na raspolaganju u ovoj sezoni, moći će da se obuhvati oko deset odsto stanovništva, što je i preporuka SZO. Prema redosledu prioriteta predvidjenom Planom aktivnosti Republike Srbije pre i u toku pandemije gripa, na prvom mestu su veterinari i zdravstveni radnici koji bi mogli da budu izloženi direktnom kontaktu sa obolelim ljudima ili životinjama. U drugoj kategoriji su pripadnici javnih službi, uključujući i članove parlamenta i vlade, u trećoj grupi su osobe u trajnom kolektivnom smeštaju, a u četvrtoj hronični bolesnici.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…