Promotivna kampanja za sprečavanje zaraznih bolesti “Nedelja imunizacije” biće održana prvi put u Srbiji od 17. do 23. oktobra.
Imunizacija je najbrži, najjeftiniji i najefikasniji način suzbijanja zaraznih bolesti. U Srbiji je od prošle godine na snazi Zakon o zaštiti stanovništva protiv zaraznih bolesti, koji je u potpunosti usklađen sa evropskom regulativom. U Srbiji je od 2002. do 2004. godine otkriveno više od 36.600 dece do 14 godina u riziku da ne budu obuhvaćena programom vakcinacija, dok čak 23 hiljade nikada nije bilo vakcinisano. Srbija je biti jedna od šest zemalja Evrope u kojoj se organizuje pilot projekat promocije imunizacije.

– Na ovaj nacin Svteska zdravstvena organizacija hoce da skrene paznju na znacaj vakcina i vakcinacije u svakodnevnom zivotu. U mnostvu bolesti koje danas haraju svetom vakcine su jednini nacin da se odredjene bolesti sasvim eliminisu. Zahvaljujuci vakcinama koje se vec nekoliko decenija uspesno daju sirom sveta iskorenjene su mnoge bolesti kao sto su varijola, decija paraliza, veliki kasalj, tetanus.

Imuni sistem dece i pre svega zaštita od svih zaraznih bolesti mališana, koji čine deo najosnovnijih ljudskih prava, putem obaveznog sistema vkcinacije našli su se u središtu kampanje Svetske zdravstvene organizacije. Cilj je da se imunizacija stavi u žižu interesovanja i skrene pažnju šire javnosti ali i zdravstvenih radnika na njen značaj. ZAŠTITITE SVOJE DETE OD: TUBERKOLOZE, DIFTERIJE, TETANUSA, VELIKOG KAŠLJA, DEČJE PARALIZE, HEPATITISA B, MALIH BOGINJA, ZAUŠAKA, RUBELE, OBOLJENJA IZAZVANIH HEMOFILUSOM INFLUENCE TIP B. ŠLJA, DEČJE PARALIZE, HEPATITISA B, MALIH BOGINJA, ZAUŠAKA, RUBELE, OBOLJENJA IZAZVANIH HEMOFILUSOM INFLUENCE TIP B.@@@

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…