Promotivna kampanja za sprečavanje zaraznih bolesti “Nedelja imunizacije” biće održana prvi put u Srbiji od 17. do 23. oktobra.
Imunizacija je najbrži, najjeftiniji i najefikasniji način suzbijanja zaraznih bolesti. U Srbiji je od prošle godine na snazi Zakon o zaštiti stanovništva protiv zaraznih bolesti, koji je u potpunosti usklađen sa evropskom regulativom.
Zahvaljujući imunizaciji danas smatra da se difterija, od koje su u prošlosti najviše umirala deca mlađa od pet godina, sada smatra potpuno iskorenjenom, dok su neke bolesti poput dečje paralize, u stalnom opadanju.
U Srbiji je od 2002. do 2004. godine otkriveno više od 36.600 dece do 14 godina u riziku da ne budu obuhvaćena programom vakcinacija, dok čak 23 hiljade nikada nije bilo vakcinisano.
Srbija će biti jedna od šest zemalja Evrope u kojoj se organizuje pilot projekat promocije imunizacije.

Imuni sistem dece i pre svega zaštita od svih zaraznih bolesti mališana, koji čine deo najosnovnijih ljudskih prava, putem obaveznog sistema vkcinacije našli su se u središtu kampanje Svetske zdravstvene organizacije.
U Valjevu će ona trajati od 17. do 23. oktobra, a roditeljima i široj javnosti će biti objašnjeno zašto su vakcine najjeftiniji i najefikasniji način da se deca zaštite od teških zaraznih bolesti.
Interesantno je da su se slične akcije ranije organizovale samo u Afričkim i Azijskim zemljama gde vakcinacija nije bila deo važećeg zakonodavstva, ali su poslednji rezultati pokazali da je Jugoistočna Evropa, kao i delovi Francuske, Španije i Italije, uglavnom zbog posledica tranzicije i osiromašenja, odnosno reformi zdravstvene zaštite problem broj jedan u svetu. S druge strane, iako je u ovim delovima Evrope prisutna velika migracija stanovništa i bez malo promenjena genetska struktura, pravi uzrok je nepoštovanje postojeće regulative po kojoj su vakcine obavezne, to jest roditelji koji decu blagovremeno ne vakcinišu podležu prekršajnoj ili krivičnoj odgovornosti . Na žalost, nema zvaničnih podataka koliko je na primer roditelja koji su se oglušili o ove propise, niti koliko je dece na nivou državne zajednice u prethodne tri godine bilo obuhvaćeno obaveznom vakcinacijom.

Cilj je da se imunizacija stavi u žižu interesovanja i skrene pažnju šire javnosti ali i zdravstvenih radnika na njen značaj.

ZAŠTITITE SVOJE DETE OD: TUBERKOLOZE, DIFTERIJE, TETANUSA, VELIKOG KAŠLJA, DEČJE PARALIZE, HEPATITISA B, MALIH BOGINJA, ZAUŠAKA, RUBELE, OBOLJENJA IZAZVANIH HEMOFILUSOM INFLUENCE TIP B AŠLJA, DEČJE PARALIZE, HEPATITISA B, MALIH BOGINJA, ZAUŠAKA, RUBELE, OBOLJENJA IZAZVANIH HEMOFILUSOM INFLUENCE TIP B@@@

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…