Sirce se vec stotinama godina koristi kao konzervans, dodatak jelima ili zacin. Sirce je proizvod fermentacije vina ili drugog alkohola. Kvalitet sirćeta zavisi od kvaliteta alkohola, koji predstavlja bazu za stvaranje sirceta. Nešto više o ovom dodatku u ishrani čućemo od nutricioniste:
izjava

Sirce treba da bude cisto i prozirno. Ono koje se kupuje u prodavnici je pasterizovano, tako da neotvorena boca moze da traje beskonacno dugo ako se drzi na tamnom i hladnom mestu, a kada se jednom otvori, traje tri meseca ako je dobro zatvorena. Ako se na sircetu pojavi bud, to je znak da se pokvarilo.
Jabukovo sirce se dobija sircetnom fermentacijom usitnjenih jabuka i ima veliku primenu u danasnje vreme ne samo kao zacin nego i kao prirodno lekovito sredstvo. Sirce divljih jabuka ima lekovita svojstva naročito protiv prehlade, hronicnog umora, visokog krvnog pritiska, migrene, visoke temperature, artritisa, trovanja hranom, infekcija besike i smanjenja telesne tezine. Ono stiti od bakterijskih i virusnih infekcija, poboljsava cirkulaciju krvi i jaca fizicke i umne sposobnosti.
Ujutro je dobro popiti casu vode sa kasikom jabukovog sirceta i kasikom meda. Ovaj napitak koristi deci, odraslima, starim osobama i narocito trudnicama, kao i onima koji treba da smanje telesnu tezinu, jer jabukovo sirce ubrzava sagorevanje masnoca i sprecava njihovo nagomilavanje.

Neosporno je da mineralni sastojci iz jabuke i neki koji nastaju u toku fermentacije cine jabukovo sirce lekovitim. Pored prirodnih kiselina i kalijuma, koji je neophodan za rast, razvoj i odrzavanje mekoce i gipkosti telesnih tkiva, ono sadrzi i karotin, vitamine B2, B6, C, nikotinsku i pantotensku kiselinu.

snih tkiva, ono sadrzi i karotin, vitamine B2, B6, C, nikotinsku i pantotensku kiselinu.

@@@

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…