U galeriji Narodnog muzeja od 11. oktobra otvorena ije zložba “Nakit i zlatovez” iz zbirke Narodnog muzeja u Užicu.
Prema rečima autorke izložbe Dijane Ristović, jedna od osnovnih karakteristika naše seoske i gradske nošnje je bogatstvo i raznovrsnost nakita koji zajedno sa vezom predstavlja njegovu najveću vrednost.
– Izmeu nakita i nošnje postignuta je ravnoteža funkcionalnosti i dekorativnosti. Ponekad je teško odvojiti nakit i nošnju kao kategorije upravo zbog zavisnog meusobnog odnosa, jer je često odnos nošnje i nakita garancija jedne i druge kategorije, pa se ponekad sa sigurnošću ne može reći šta je nošnja, a šta nakit. Iako svaki deo nakita i svaki deo nošnje ima svoj samostalan razvoj, oni su neophodni jedno drugom i povezani onoliko koliko je to potrebno. Nakit i vez se smatraju osnovnom dekorativnom vrednošću nošnje kao jedna od reprezentativnih pojava materijalne kulture, koja je odražavala etničke, socijalne, materijalne i druge odlike ljudi jednog kraja.

I jedno i drugo su veoma stare društvene pojave u kategoriji materijalne kulture nastale kao pojedinačna ili kolektivna umetničko-zanatska tvorevina specifične funkcije i forme, inspirisane izvornim balkanskim područjem i mentalitetom, bogaćena stalnim uticajima Istoka i Zapada. je i forme, inspirisane izvornim balkanskim područjem i mentalitetom, bogaćena stalnim uticajima Istoka i Zapada.@@@

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…