Oktobar je mesec posvećen pravilnoj ishrani, a Svetski dan hrane se obeležava 16. oktobra pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu. U koviru oktobra meseca pravilne ishrane, patronažna služba Doma zdravlja je od 3 do 9 oktobra organizovala nedelju dojenja. Tim povodom u dečijem dispanzeru tačnije u službi savetovališta sprovedene su aktivnosti zdravstveno-vaspitnog rada a koji se ogledao kroz TV i video projekcije sa temom podrške majkama dojiljama.

– Imali smo izlozbu posvecenu dojenju, kao i zdravstveno-vaspitne razgovore koje smo sprovodili sa roditeljima u savetovalistu a vrsena je i podela zdravstveno-vaspitnog materijala. Inače nedelja dojenja se obelezava i kroz rad u skoli za trudnice i roditeljstvo koja se sprovodi cetvrtkom u sluzbi patronaze u vremenu od 12 do 14 časova. Mesec pravilne ishrane obelezava se i kroz rad sa decom u obdanistima, a ucenici osnovnih skola su uzela ucesce na konkursu za najbolje likovne i literarne radove sa ovom tematikom.

Inače mesec pravilne ishrane patronažna služba Doma zdravlja sprovodi u radu i u redovnim kontrolama zdravlja u MZ. Dobre i loše navike stečene u detinjstvu ostaju do kraja života, a nepravilna ishrana može ostaviti značajne posledice. Nepravilna ishrana je ishrana sa visokim unosom ukupnih masti i holesterola, kao i visokim unosom soli, šećera, i prostih ugljenih hidrata. Nepotrebnom ishranom se unosi više energije nego što je potrebno. Uticaj hrane na nastanak oboljenja dešava se na više načina: kroz povišenje lipida odnosno masti u krvi, povišenjem pritiska i pojavom gojaznosti koja je jedan od faktora rizika za nastanak bolesti srca. Savet lekara je da jedete puno voća i povrća i da pokušate da izbegnete hranu koja je bogata visokim procentom masti i soli. Pokušajte da uzimate manje obroke, ali jedite češće tokom dana.
a je bogata visokim procentom masti i soli. Pokušajte da uzimate manje obroke, ali jedite češće tokom dana.
@@@

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…