MENINGOKOKNI MENINGITIS je akutno oboljenje koje karakteriše iznenadna pojava visoke temperature, intenzivne glavobolje, mučnine, učestalo povraćanje, ukočenost vrata i petehijalna ospa po koži. U težim oblicima može se razviti i koma.
Incidenca je najveća zimi i u proleće, a epidemije se pojavljuju bez nekih pravilnosti. Meningokokna bolest, iako primarno oboljenje male dece, javlja se često kod dece i adolescenata. Muškarci više obolevaju od žena i češće u novoformiranim grupama odraslih koji žive u uslovima gustog smeštaja, kao što su kasarne i druge institucije grupnog smeštaja. Predeo sa visokom incidencijom je podsaharski deo srednje Afrike gde je oboljenje obično izazvano serogrupom A. U skorije vreme registrovane su epidemije uzrokovane A grupom u Nepalu, Indiji, Sudanu i Etiopiji.
U Kragujevcu je proglašena epidemija meningitisa, kada se lekarima javila 31 osoba sa simptomima bolesti. U Nišu je u ponedeljak jedno dete umrlo od te bolesti. Posetili smo Dom zdravlja u Valjevu da bi saznali postoji li opasnost od epidemije u našem gradu.
– U Valjevu nemamo registrovanih slučajeva bolesti, kaže dr Snežana Timotić, pedijatar u Domu zdravlja Valjevo.
Tamo gde ima pojave meningitisa radi se o izazivaču koji je tipičan za uzrast do 5 godina. Infekcija se prenosi kapljičnim putem. Meningitis je praćen glavoboljom, povišenom temperaturom i povraćanjem. Savetuje se deci do pete godine da koja su u kolektivnim smeštajima da se vakcinišu. Reč je o vakcni koja nije obuhvaćena programom obavezne vakcinacije, a roditelji mogu da je kupe i dovedu decu na vakcinaciju.
U Valjevu nema registrovanih ni pojedinačnih slučajeva ni epidemije.Ova infekcija se sporadično pojavljuje pa je savet roditeljima da svoju decu vakcinišu na vreme.

oditeljima da svoju decu vakcinišu na vreme.

@@@

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…