Predstavnici Nemačke organizacije za tehničku pomoć i saradnju (GTZ), Privredne komora Srbije (PKS) i konsultanske nemačke firme TUV Thuringen predstavili su danas privrednicima sa područja RPK novi projekat edukacije za uvođenje, unapređenje i sertifikaciju sistema menadžmenta kvalitetom u preduzećima. Srpski privrednici imaju mogućnost da dobiju teoretsku i praktičnu obuku za sistem kvaliteta, u skladu sa specifičnostima industrijske grane. Obuku sprovode stručnjaci renomirane nemačke firme TUV Thuringen, uz finansijsku pomoć GTZ/WBF (Programa podrške ekonomskom razvoju i zapošljavanju u SCG).
Projekat će omogućiti domaćim privrednicima da prilagode poslovanje evropskim standardima kvaliteta, koji presdtavljaju uslov konkurentnosti na međunarodnom tržištu. Značaj projekta i jeste u približavanju Srbije evropskim tokovima i privrednom razvoju. Projekat će biti sproveden najpre u sektoru automobilske i prehrambene industrije.
Vlada Nemačke investirala je oko 400 miliona evra u Srbiji. Projekat edukacije za upravljanje kvalitetom ima posebnu ulogu u povećanju mogućnosti preduzeša za izvoz. Kvalitetni proizvodi mogu biti izvezeni samo uz odgovarajuće standarde.
Za preduzeća u oblasti prehrambene industrije, koja treba da primene HACCP standard, sa posebnim zahtevima o higijeni i održivosti proizvoda, obuka će početi u decembru ove godine. U maju 2006. počeće obuka za proizvođače autodelova i metaloprerađivačku industriju, za koje važe standardi o tehničkoj specifikaciji TS 16949. Nakon sertifikacije u pilot projektima, u februaru 2007. godine počeće obuka za trenere, a završetak projekta planiran je u avgustu 2007. Krajnji cilj je formiranje udruženja konsultanata za SMK u Privrednoj komori Srbije.

u avgustu 2007. Krajnji cilj je formiranje udruženja konsultanata za SMK u Privrednoj komori Srbije.

@@@

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…