U restoranu Zlatibor otvorena ‘’Retrospektivna izlozba slika’’ slikara Bratislava Leonida Mšickog.

U maticnoj biblioteci “Ljubomir Nenadovic odrzano je knjievno vece Milorada Pavica s posebnim osvrtom na knjigu “Roman kao drzava”.

Domu kulture izvedena keltska simfonija u reziji Vladimira Puhalca, pod nazivom ‘’Deca svetlosti’’.

U ponedaljk 3.oktobra pocela je Decija nedelja u Valjevu koja će trajati do nedelje 9.oktobra. Manifestacija je otvorena u sali Muzicke skole Zivorad Grbic, a pokrovitelj je opština.

U slikarskom svetu ovog umetnika, ništa nije predvidivo, shodno tome ništa nije nemoguće, pa ni pomirenje različitosti. Privučen neodoljivim magnetizmom ezoteričnog, nadstvarnog i fantastičnog, tih polja širokih i napregnutih, koji dopuštaju da se mašta razmahne, a duh nadje boravište, slikar nas ostavlja u predvorju figurativnosti i uvodi u svet sopstvenih vizija. Bata Mušicki kaze da inspiraciju za svoja dela nalazi u svetu oko sebe da voli Valjevo i Valjevce i iznad svega dobro druzenje.
Bratislav Leonid Mušicki rodjen je na Ubu 28.avgusta.1958.Završio je privatnu slikarsku školu. Profesionalno se bavi slikarstvom od svoje 20 godine. Izlagao je na 20 samostalnih i 15 kolektivnih izlozbi, a učestvovao je na tri likovne kolonije. Radi isključivo ulja na platnu, mada se oprobao i u oslikavanju ikona i fresaka, kao i zivopisanju crkava u tehnici al.fresko. Njegove slike nalaze se u privatnim kolekcijama u Srbiji, Grčkoj, ºpaniji, Austriji i Italiji.

U maticnoj biblioteci “Ljubomir Nenadovic odrzano je knjievno vece Milorada Pavica s posebnim osvrtom na knjigu “Roman kao drzava”. Gosti knjizevne veceri su bili dr. Aleksandar Jerkov, knjizevni kriticar Ostoja Prodanovic i autor Milorad Pavic. Pavic je rodjen 1929 godine u Beogradu. On je pisac i istoricar knjizevnosti, strucnjak za barok i simbolizam, prevodilac Puskina i Bajrona, profesor univerziteta i redovan clan Srpsk akademije nauke i umetnosti (SANU). Njegova dela su prevedena na stotinak prevoda u zasebnim knjigama na brojnim svetskim jezicima. Prekretnicu u njegovom radu cini roman “Hazarski recnik”, objavljen 1984 godine koji se po opstem misljenju veoma brzo pretvorio u pradigmaticni i nezaobilazni roman novog veka. U mnogim svetskim krugovima Pavica smatraju jednim od vodecih pisaca danasnjice. Svakako jedan od najvecih knjizevnih alhemicara. Organizatori ove knjizevne veceri su bili knjizara Plato i maticna biblioteka Ljubomir Nenadovic.

Sinoć je u Domu kulture izvedena keltska simfonija u reziji Vladimira Puhalca, pod nazivom ‘’Deca svetlosti’’. Ovo je priča o stvaranju, razaranju i ponovnom stvaranju, priča o ljubavi patnji i nadi, priča o svemoćnoj prirodi i hrabrim ljudima. Učesnici ove simfonije su vokali: Dubravka Rabrenović, Tamara Jokić, Milja Mitrović, Bojana Godjevac, Ana Stanićević, Sara Vuletić, Ivana Jakovljević, Irena Zurnić i Andrijana Obradović. Orkestar i violine Ivan Knezević, Bojana Üućilović, Ljiljana Dević, Angelina Milićević i Nikola Marinković. Viola – êordje Milovanović, violančelo – Jelena Mihailović i Filip Jeinić, kontrabas-Miladin Stojković, flauta-Smiljana Nikolić, gitare-Nenad Stefanović, Milena Petković, Ivan Marković, harfa-Milica Milanović, klavir-Vladimir Puhalac, scenario-Mira Godjevac.

U utorak u 11 sati deca ce posaditi drvo generacije djaka prvaka. U 13 casova je predvidjena poseta Decijem Domu dr Mihajlo Stupar. U sredu u 10 sati i 30 minuta je otvaranje izlozbe decijih likovnih radova kreativne radionice “Pinokio” u holu Doma kulture. Istog dana u 11 sati u Domu kulture je predstava za decu “Pinokio”. Cetvrtak je sportski dan. Deca ce se nadmetati u malom fudbalui odbojci u Sportsko rekreativnom centru Petnica, a u 12 sati je turnir u stonom tenisu u Decijem Domu dr Mihajlo Stupar. U petak u 11 sati je svecano otvaranje novog vrtica “Bubamara” u Brdjanima. U isto vreme ispred Doma kulture je likovni cas.

r />

@@@

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…