Sinoć odrzano knjizevno veče u Muselimovom konaku,obelezilo je završetak Tešnjarskih večeri.
Predstavljena su dela dva velika srpska valjevska pesnika Petra Pajića koji je poznat po svojoj poeziji i Andrej a Jelića Mariokova poznatog po mnogobrojnim kritikama,pripovetkama,satiričnim pričama za decu.
Mnogo toga je zajedničko ovim pesnicima.Odrasli su u Valjevu,zajednička im je duboko zavičajna i lokalna priča,neiscrpni izvor energije pravi autentični glas koji izvire iz našeg naroda kroz njihova dela,duboke energije koje su jedinstveni izraz ovoga grada.NJihova dela prate jaka nacionalna osećanja,dobro poznavanje čoveka(njegovi usponi i padovi,melanholija,seta,narodna poezija,pesme o zavičaju,detinjstvu,ljubavi i bolu i još mnogo toga.Iz tog razloga predstavljeni su zajedno.
IZJAVA

Petar Pajic nikad ne prica sam. Uvek je tu neko od koga se prica cuje i cijim je posredovanjem prica dobila svoj oblik. A Petar Pajic je pri tome samo medijator za taj iskonski narodni nagon da maštom svaruje svako zlo, praveci se da nije umešan i da za ovolika literarna dela nimalo nije ni zaslužan ni kriv.

IZJAVA

Naši pesnici su ziva istorija iz koje izvire istina.Kako sami kazu ‘’sve oko nas moze da bude pesma i sve oko nas je poezija’’ .

zu ‘’sve oko nas moze da bude pesma i sve oko nas je poezija’’ .

@@@

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…