Kazneno popravni zavod za maloletna lica u Valjevu postoji već 40 godina, a poslednjih nekoliko meseci intenzivirani su radovi na usklađivanju rada u ovoj ustanovi sa evropskim standardima.

– Pokušali smo da renoviramo neke prostore i da osuđena lica smestimo u neke prostore u kojima će imati dovoljno svetla, vazduha po kubikaži kako to nalažu propisi i standardi i pokušali smo da im obezbedimo kulturnih i sportskih sadržaja i da sve to podignemo na jedan viši nivo. Ono što je novina je otvaranja Doma molitve. U narednih desetak dana biće završeno kompletno opremanje prostora, kaže Slobodan Arsenijević, zamenik upravnika Kazneno-popravnog zavoda Valjevo.

U Domu molitve, osuđena lica koja slave krsnu slavu moći će da je obeleže ne kao do sada samo oslobođeni od obaveza već po svim pravoslavnim obredima koji uključuju žito i kolač.

– Za nas je jako važno da smo uspostavili jako dobar odnos sa crkvom, a saveti koje dobijamo od oca Jovana su nam jako važni da sa tom novom praksom počnemo jer u zatvorskim uslovima svaka novina nije tako jednostavna kako izgleda.

Ovih dana se prema Arsenijevićevim rečima završava i jedan ciklus pripremne nastave za osnovnoškolsko obrazovanje odraslih, a saradnja sa školama iz grada je na vrlo visokom nivou.

– Uglavnom se radi o zanimanjima i u zavisnosti od interesovanja pokušaćemo da napravimo grupe koje će pohađati tu pripremnu nastavu od septembra, kaže Arsenijević. U zatvorskim uslovima ovako nešto je teško raditi jer osuđena lica nisu motivisana, nastaju prekidi usled isticanja kazne ili zbog ponašanja dolazi do eliminacije iz procesa nastave.
Ove godine i zatvorski list Putokaz obeležava četvrt veka izlaska, što je kako smo saznali najstariji zatvorski list u zemlji. U planu je i izložba svih brojeva zatvorskog lista kao i izložba najboljih radova sa likovne kolonije Obnica 2005 na kojoj pored likovnih umetnika učestvuju i lica koja izdržavaju kaznu u ovoj ustanovi.
Sve aktivnosti koje se rade vezana su za osuđena lica, a sve u cilju zadovoljenja i kulturnih potreba takvih lica u zavisnosti od interesovanja i u skladu sa našim propisimai evropskim standardima.

takvih lica u zavisnosti od interesovanja i u skladu sa našim propisimai evropskim standardima.

@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…