Dobrivoje i Dobrila Pantelić iz Donjih Brezovica u Rađevini amaterski se bave snomanjem etno filmova već gotovo dve decenije, a sinoć su se predstavili publici ispred Muselimovog konaka sa svoja tri filma. Film Planina na planinije je priča o pravljenju ćumura u Rađevini i nagrađen je na prošlogodiđnjem Međunatordnom festivalu etno ostvarenja u Beogradu. Film Svetinja govori o surovim uslovima života, međusobnom pomaganju, a nadasve poštovanju vola, životinje bez koje se u Rađevini ne može. Ovaj film je nagrađen na ovogodišnjem 35. Festivalu u Omoljici. Treći prikazani film bio je Pun mesec nad Rađevinom koji sa pričama i efektima pokušava da ukaže na staru srpsku religiju i verovanje u vile i demonska bića. Ovaj film nagrađen je na 14. festivalu Etnografskih ostvarenja u Kučevu.
– Na festivalima u Kučevu i Omoljici, zatim na festivalima u Prohoru Pčinskom i Beogradu Dobrila i Dobrivoje Pantelić su redovno dobijali nagrade za svoje učešće. Vredno je pomenuti priznanje Jugoslovenske kinoteke, a njihovi radovi su trajno arhivirani. Bračni par Pantelić je tradiciju svog kraja prenosio i drugina i na najbolji mogući način pokazao i dokazao ono što su etnolozi otkrili, a to je da video zapis na najbolji način može da zabeleži deo naše tradicije.
Rađevina je inače živopisan kraj, surove klime i reljefa, ali pitomih, srdačnih i dobrodušnih ljudi.
Etnografski filmovi u našoj kinematografiji su relativno novijeg datuma. Dok etnologija kao nauka postoji gotovo ceo vek, etnološki filmovi svoju ekspanziju doživljavaju poslednje dve decenije. Zapisi koje su pravili Dobrila i Dobrivoje Pantelić imaju i dokumentarni karakter, a većina aktera su seljani iz njihovog okruženja vili Dobrila i Dobrivoje Pantelić imaju i dokumentarni karakter, a većina aktera su seljani iz njihovog okruženja@@@

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…