Spisateljica koja danas uspeva da začarava i otčarava tekstovima desetine hiljada čitalaca, prkosna, borbena, nemilosrdna a pravedna, žena neobicno dugog jezika, za ovdašnje prilike neuobičajeno produktivna, uvek iznenadjujuća po zanimanjima, ekstravagantna i šokantna, gospodja Isidora Bjelica, sinoć je povodom Tešnjarskih večeri pred Muselimovim konakom odgovarala na pitanja prisutnih, a za najzanimljivija pitanja i za one koji su osvojili njene simpatije poklanjala je svoje knjige. Njena dela odlikuje hrabrost i istinoljubivost, nervoza kada je u pitanju nepravda, kritičnost prema svemu što je okružuje i što zapaža a to se vidi i u njenim delima i na gostovanjima .
U istoriografskim bestselerima Isidore Bjelice uvek su zagonetno i drugacije postavljene skandalozno, ili tajnovito, poznate teme, kao što su u delima Tajni život slavnih Srpkinja, Tajni život P.P. Njegoša, Tajne srpskih vladara, Kraljice srpske ili Tajna društva u Srbiji, ali njoj nisu strane ni savremene teme, ni savremenici. Tako u knjigama Apostoli urbanog Beograda, Ko je ko stvarno u Srbiji, i drugim, ona u jednoj šaci drži sav poznati svet koji je okružuje, kao što taj svet okružuje i sve nas, svet koji voli ili ne voli, i o kojem zna više od gotovo svih čitalaca koji se zabavljaju njenom književnom proizvodnjom. Nastojanje da izazove pažnju, zagolica, predstavi nekoga prema kome smo imali možda predrasudu, nije samo nastojanje da skrene pažnju na sebe, nego da razbije naše zablude, da nam skrene pogled i osvetli, ono o cemu piše, drugacijim svetlom , da nas prošeta od udaljene prošlosti do nevidljive sadašnjosti novim putevima.
Isidora Bjelica je rodjena u Sarajevu. Beogradjanka četvto koleno, potomak 15 vojvoda s Crne Gore i Brda. Kćerka je najpoznatijeg svetskog šahovskog novinara Dimitrije Bjelice. Budući tako, umesto u vrtiću rasla po svetskim aerodromima. Mama Nevenka je profesor engleskog jezika. Deda akademik i književnik Dušan Đurovic. Drugi deda oficir Jefto B. Prabaka Milka bila dvorska dama i pisala horor priče. Baka Rajka, mis Bembaše i omiljeni pisac B. Ćopića.
Završila je gimnaziju u Sarajevu. U Beogradu joj je u devetnaestoj objavljena knjiga priča “Prvi probudjeni” (Pegaz). Sasvim obećavajuću karijeru uništila famoznim naci-žurom i postala najmladji JUGO-disident. Iskoristila masovni komunistički progon da ubedi roditelje da predje preko Drine. Tamo upisala FDU i tako preživela.
Jedan je od najčitanijih i definitivno najkontroverznijih srpskih autora. Režirala film Dorćol-Menhent i Draga Mašin u ormaru. Objavila je oko 30 knjiga i preko 1000 clanaka i strucnih tektova. Magistrirala je na tehnotrileru. in u ormaru. Objavila je oko 30 knjiga i preko 1000 clanaka i strucnih tektova. Magistrirala je na tehnotrileru. @@@

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…