Agencija za privredne registre pocece od danas, 15. avgusta da vodi registar založnog prava na pokretnim stvarima i pravima.
Registar založnog prava je jedinstvena centralizovana elektronska baza podataka u kojoj ce se upisivati podaci o subjektima založnog prava, stvarima ili pravima koji su predmet zaloga.
U registar ce biti upisivani i podaci o potraživanju koje se obezbedjuje založnim pravom, postojanju spora o založnom pravu ili u vezi s predmetom zaloga, kao i podaci o zapocetom postupku namirenja. Podaci upisani u registar zaloga bice dostupni javnosti na sajtu agencije www.apr.sr.gov.yu, gde se mogu preuzeti svi formulari zahteva i upustvo o potrebnoj dokumentaciji za upis i brisanje podataka iz registra.
“Uspostavljanjem registra zaloga bice stvoreni povoljni uslovi za poslovanje, obezbedjivanjem vece sigurnosti za investiranje u privredu Srbije”, navedeno je u saopštenju, uz napomenu da da upisom zaloga na pokretnoj stvari ili pravu poverilac obezbedjuje prioritet u namirenju duga. Zainteresovana pravna i fizicka lica uvidom u registar moci ce da provere bonitet dužnika i da li su neka pokretna stvar ili pravo optereceni zalogom.
Od dana pocetka rada registra zaloga ostavljen je zakonski rok od 90 dana za podnošenje zahteva za upis ranije konstituisanih založnih prava i ukoliko zahtev bude podnet u tom roku, pravo prvenstva u namirenju potraživanja poveriocu racuna se od dana kada je zaloga nastala. Za zaloge nastale od 15. avgusta prioritet u namirenju potraživanja bice odredjivan prema momentu upisa u registar zaloga, navedeno je u saopštenju.
Finansijsku i tehnicku pomoc za ovaj projekat pružila je Americka agencija za medjunarodni razvoj. pštenju.
Finansijsku i tehnicku pomoc za ovaj projekat pružila je Americka agencija za medjunarodni razvoj.@@@

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…