Ministar pravde Srbije Zoran Stojković izjavio je da je Vlada ispunila sve uslove vezane za saradnju sa Haškim tribunalom i da očekuje da će Srbija dobiti pozitivnu ocenu studije izvodjivosti za priključenje Evropskoj uniji.

Haški tribunal otpečatio je juče optužnicu protiv generala u penziji Vojske Republike Srpske Zdravka Tolimira, koja ga tereti za zločine nad Muslimanima u Srebrenici i Žepi 1995. godine.

Glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte zapretila je, u intervjuu za današnji broj francuskog dnevnika “Liberasion”, da će, ukoliko Radovan Karadžić ne bude uhvaćen ove godine, “obelodaniti dokumenta” o porazu NATO-a u njegovom hapšenju.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Pedi Ešdaun izjavio je da je hapšenje haških optuženika Radovana Karadžića i Ratka Mladića prioritet za Republiku Srpsku i zapretio da će uvesti nove sankcije protiv RS ukoliko ne učini ništa na planu saradnje sa Haškim tribunalom.

Američki ambasador za pitanja ratnih zločina Pjer Ričard Prosper izjavio je “Glasu Amerike” da predaja nekoliko haških optuženika predstavlja ohrabrenje, ali da je potrebna mnogo veća saradnja Beograda sa Hagom.

U Tužilaštvu BiH trenutno postoje 1.264 krivične prijave u kojima je za ratne zločine osumnjičeno 10.335 osoba, saopštio je glavni tužilac BiH Marinko Jurčević.

Izručenje odbeglog generala Ante Gotovine Haškom sudu proći će mirno i neće biti nikakve pobune, ocenio je predsednik Hrvatske Stjepan Mesić u razgovoru za “Večernji list” priznajući da Hrvatska u vezi s tim slučajem nije bila verodostojna i da su postojale brojne opstrukcije.

U Žabljaku pod Durmitorom jutros je izmerena visina snega od 219 centimetara, što je novi apsolutni maksimum ikada izmeren na mernim stanicama u Crnoj Gori.Podurmitorske varošice Plužine i Šavnik zbog nevremena su već sedmi dan bez struje i u snežnoj blokadi.

rmitorske varošice Plužine i Šavnik zbog nevremena su već sedmi dan bez struje i u snežnoj blokadi.

@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…