Vojnofilmski centar “Zastava film” je specijalizovana ustanova Vojske Srbije i Crne Gore za filmsku i video produkciju. Ta ugledna ustanova je pocela sa radom 14. novembra 1948. godine kada je formirano Odeljenje za proizvodnju filmova Jugoslovenske armije. U pocetku su pravljeni Filmski pregledi iz Jugoslovenske armije, u stvari, slike iz tadasnjeg armijskog zivota.
Danasnji naziv Vojnofilmski centar “Zastava film” dobija 1962. godine. Sezdesetih godina, “Zastava film” je postao najveci proizvodjac kratkometraznih filmova u zemlji. Snimani su dokumentarni i nastavni filmovi. Pojavio se veci broj stvaralaca koji su dali licni pecat produkciji “Zastava filma” i obogatili filmski izraz. Ostvarenja “Zastava filma” su ucestvovala na domacim i medjunarodnim festivalima. Najvise nagrada dobio je Predrag Golubovic, ciji je film “Tisine”, u produkciji “Zastava filma”, dobitnik mnogih medjunarodnih nagrada, a 1972. godine je nominovan i za “Oskara”.

“Zastava film” je osvojio dve specijalne nagrade na Prvom festivalu vojnog filma u Bukurestu 1995. godine. Film Stjepana Zaninovica “Santic-93” dobitnik je “Kristalne prizme” Jugoslovenske akademije filmske umetnosti i nauke. Na Festivalu jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometraznog filma, u poslednjih deset godina, “Zastava film” je dobio osam nagrada i tri specijalna priznanja. Medju nagradama su Gran Pri Festivala, nagrada za reziju, montazu, animirani i eksperimentalni film. Na medjunarodnom filmskom festivalu slovenskih i pravoslavnih naroda “Zlatni vitez”, dokumentarni filmovi “Zastava filma” osvojili su deset nagrada, od toga jedan Gran Pri, tri “Zlatna viteza”, tri nagrade za reziju i tri specijalna priznanja.

Vojnofilmski centar “Zastava film” razvijao se u skladu sa potrebama vojske za namenskim filmskim proizvodima, ali je sve vreme pratio tehnoloske, produkcione i stvaralacke domete jugoslovenske kinematografije. Ugledu Ustanove doprineo je i veliki broj stvaralaca – poznatih autora jugoslovenskog filma. O njihovom radu u “Zastava filmu” svedoce i mnogobrojne nagrade i priznanja. Na realizaciji mnogih projekata “Zastava film” saradjuje sa najznacajnijim producentskim i filmskim kucama u Jugoslaviji.
U sastavu “Zastava filma” je i filmski arhiv Vojske Srbije i Crne Gore, jedan od najbogatijih arhiva u zemlji.

Vojnofilmski centar Zastava film predstavio se večeras valjevskoj publici sa malim delom filmova iz svoje produkcije. Posetioci su mogli da vide video zapis sa obeležavanja dana 20. motorizovane brigade iz Valjeva, dokumentarni film Voz, reditelja Gorana Kostića dobitnika Grand Prix na festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu 2003. U okviru programa biće prikazan i dokumentarni film Deca, reditelja Gorana Paskaljevića, animirani film Pontius pilatus, reditelja Nikole Majdaka i dokumentarni film Zavičaj, reditelja Milana Vučinića. Premijerno je prikazan i kratki igrani film IN CONTINUO reditelja Dragana Elačića gde učestvuju vojnici i starešine 20. motorizovane brigade iz Valjeva. film IN CONTINUO reditelja Dragana Elačića gde učestvuju vojnici i starešine 20. motorizovane brigade iz Valjeva.@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…