1815. – Ubijen je srpski vojvoda Stanoje Stamatović, poznat kao Stanoje Glavaš, jedan od čelnika Prvog srpskog ustanka, hajduk i borac protiv Turaka. Ubistvo je posle propasti Hadži-Prodanove bune naredio Sulejman paša. Na zboru u Orašcu 1804. odbio je da predvodi Prvi srpski ustanak i na njegov predlog za vožda je izabran Karađorđe.

1841. – Rodjen je francuski slikar Pjer Ogist Renoar, jedan od najistaknutijih impresionista i najvećih evropskih slikara 19. veka.

1873. – Rođen je italijanski operski pevač Enriko Karuzo, jedan od najvećih tenora u istoriji opere. Bio je posebno cenjen kao izvođač rola u operama Đuzepea Verdija i Đakoma Pučinija i interpretator italijanske kancone.

1888. – Umro je srpski botaničar i prirodnjak Josif Pančić, prvi predsednik Srpske kraljevske akademije.

1899. – Umro je osnivač britanske novinske agencije Rojters nemački Jevrejin Pol Džulijus fon Rojter, po kojem je nazvana najstarija svetska agencija.

1956. – U govoru na 20. kongresu Komunističke partije ŠSR, Nikita Hruščov je osudio diktatorsku vladavinu Josifa Staljina.

1972. – Sovjetski vasionski brod “Luna 20” vratio se na Zemlju sa uzorcima Mesečevog tla.

1976. – SAD su stavile veto na rezoluciju Ujedinjenih nacija kojom je osudjena izraelska aneksija istočnog Jerusalima.

1983. – Umro je američki pisac Tenesi Vilijams, koji je slikao svet ljudske izjalovljenosti u kojem seks i nasilje narušavaju atmosferu romantične harmonije. Često je napadan zbog sklonosti ka šokantnom i senzacionalnom.

1993. – Kim Jong Sam je preuzeo dužnost predsednika Južne Koreje kao prvi civil na čelu te azijske države posle 32 godine.

1995. – Londonski dnevnik “Gardijan” objavio je da su bosanski muslimani tajno naoružavani preko aerodroma u Tuzli, uz podršku NATO, čime je na najgrublji način kršena rezolucija UN.

1998. – Dužnost predsednika Južne Koreje preuzeo je Kim De Džung, bivši dugogodišnji disidentski lider tokom vojne diktature u toj azijskoj zemlji.

1999. – Kina je u Savetu bezbednosti UN stavila veto na produženje mandata snagama UN u Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji, što je protumačeno kao odgovor Pekinga na odluku vlade u Skoplju da prizna Tajvan, zbog čega je Kina prekinula diplomatske odnose s BJRM.

2003. – Umro je italijanski filmski glumac i režiser Alberto Sordi, jedan od simbola italijanske filmske komedije, pa i Italije uopšte. Igrao je u više od 200 filmova, a dvadesetak je režirao.

2004. – Parlament Češke odlučio je da više od 100 vojnika pošalje u Avganistan, u prvu borbenu ulogu čeških oružanih snaga od Drugog svetskog rata.
e od 100 vojnika pošalje u Avganistan, u prvu borbenu ulogu čeških oružanih snaga od Drugog svetskog rata.
@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…