Predsednik vlade Srbije Vojislav Koštunica ocenio je u pismu predsedniku i premijeru Crne Gore Filipu Vujanoviću i Milu Đukanoviću njihov predlog o transformaciji državne zajednice u zajednicu nezavisnih država kao “grubo kršenje Beogradskog sporazuma.

Predsednik državne zajednice Srbija i Crna Gora Svetozar Marović izjavio je danas da konačnu reč o predlogu crnogorskih zvaničnika upućenom Srbiji da formiraju savez nezavisnih država treba da daju građani na referendumu.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je od Kine kao stalne članice Saveta bezbednosti UN dobio podršku za politiku Srbije prema Kosovu i Metohiji, i naglasio da je nezavisnost pokrajine neprihvatljiva jer bi doprinela destabilizaciji čitavog regiona.

Stabilnost Balkana je od izuzetnog značaja za stabilnost čitave Evrope i zato je veoma važno u ovoj godini rešiti status Kosova, zaključeno je u razgovoru italijanskog ministra spoljnih poslova Đanfranka Finija i potpredsednika srpske Vlade Miroljuba Labusa.

Američki ambasador u Srbiji i Crnoj Gori Majkl Polt izjavio je da SAD podržavaju svaki dogovor između Srbije i Crne Gore koji može biti postignut na otvoren, demokratski i transparentan način.Potpredsednik Vlade Srbije i lider G17 plus Miroljub Labus izjavio je da još nije detaljno pročitao predlog crnogorske vlasti o transformaciji državne zajednice Srbija i Crna Gora u zajednicu nezavisnih država i najavio je da će stav G17 plus biti poznat za dva dana.Labus je dodao da očekuje da će za to vreme i Vlada Srbije zauzeti odgovarajući stav i podsetio da je politička stabilnost u toku ove godine od izuzetnog značaja za rešavanje statusa Kosova i Metohije.

Austrijski kancelar Volfgang Šisel izjavio je da je važno da “Beograd u bilo kojoj formi uđe u Evropsku uniju”, jer evropski i američki saveznici na Balkanu imaju još jedan “neobavljen posao” vezan za budućnost Srbije i Crne Gore, a posebno Kosova. To će biti jedna od glavnih tema austrijskog predsedavanja Evropskom unijom, u prvoj polovini 2006, rekao je novinarima Šisel o sadržini izlaganja o strategiji i politici EU na Balkanu, na sastanku evropskih i američkih čelnika na kojem je učestvovao i predsednik SAD Džordž Buš.

br />

@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…