HK Krušik postoji od 1948. i veoma bitan period u ovom preduzeću je od 1948 do 1970. i karakteriše ga razvoj i osnivanje i realizacija u Namenskoj proizvodnji i osnivanje nezavisnih preduzeća, akumulatori, armature i tekstilne mašine. Drugi period je od 75.-85. i to je zlatni period Krušika kada je mesečna realizacija bila 100 miliona dolara, a onda nastaje period stagnacije, mešunarodne izolacije i sankcija i danas je Krušik u veoma teškoj situaciji. Proces restruktuiranja koji je u ingerenciji države i ministarstva odbrane ima za cilj da dovede do konsolidacije preduzeća.
Ovde smo da bi stavili tačku na padove Krušika i da bi započeli njegov uspon i vraćanje na tržište kako domaće, tako i strano izjavio je ministar odbrane prvoslav Davinić prilikom današnje posete HK Krušik nekada najvećem valjevskom kolektivu.
Nakon višemesečne analize poslovanja namenske industrije dolazi se do zaključka da je Krušik potrebno staviti na noge i omogućiti zaposlenima i menadžmentu da krenu napred. Ministarstvo odbrane dalo je inicijativu, ali mnogo stvari zavisi od Vlade, rekao je Daninić i dodao da je u razgovorima sa direktorima namenske proizvodnje ustanovljeno da postoje dugovi iz prethodnog perioda, a Krušik je dodatno pretrpeo ogromna razaranja 1999. godine. Vojna potraživanja sada su dosta smanjena, što takođe predstavlja problem jer se javlja i višak zaposlenih pa se mora voditi briga i o socijalnom aspektu. Na današnjem sastanku rukovodstva Krušika i ministra Davinića definisanisu uslovi socijalnog programa koji će biti predočeni zainteresovanim radnicima. Na ovaj način Krušik dolazi na neke polazne osnove svog oporavka. Vojno-tehnički institut je spreman na saradnju sa krušikovim sektorom za razvoj u cilju osvajanja novih proizvoda. Pomoć iz fonda može se očekivati kad se on napuni, kaže Davinić i dodaje da je na sastanku sa ministrima zaduženim za sektor ekonomije i privrede dogovoreno da se ceo program može realizovati, ali… program je vezan za socijalni program koji mora biti realizovan u narednih mesec dana. Očekuje se i odluka Vlade o konverziji duga, definisaće se koja su to sredstva potrebna za nove tehnologije i težiće se da se do njih dođe. Uskoro bi mogao da usledi i sastanak svih direktora preduzeća namenske proizvodnje sa predstavnicima Jugoimporta kako bi se agresivnije krenulo u osvajanje tržišta.

e sa predstavnicima Jugoimporta kako bi se agresivnije krenulo u osvajanje tržišta.

@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…