5320 ≠ trebalo bi da plati Udruženje Anđeli čuvari PDV na oko 80 hiljada ≠ vrednosti humanitarne pomoći koja je pre skoro mesec dana stigla u Valjevo. I pored brojnih obećanja i kontakata sa ministarstvima, pomoć je i dalje zapečećena u magacinu koje ovo udruženje koristi, a rok koji je zakonom propisan ističe ovih dana.
Najveći deo pomoći sačinjavaju pomagala i oprema za obolele od multiplek skleroze. Prema rečima Vesne Lazil, predsednice Udruženja od ministarstva finansija traženo mišljenje još početkom januara pre nego što je pomoć stigla, ali nikakav odgovor nije dobijen. U rešavanje problema uključio se i predsednik Opštine Jovan Tomić, ali rešenja za sada nema.
Ovo nije usamljen slučaj u Srbiji i kako smo saznali i u drugim gradovima šleperi sa humanitarnom pomoći stoje na carini. Nejasno je, kaže Lazićva i kako se PDV obračunava jer je u Valjevu na 80 hiljada ≠ vrednosti pomoći obračunato oko 5200 ≠, dok je na idetntičnu sumu u Kraljevu obračunat PDV u iznosu od oko 14000 ≠.
Za razliku od dosadašnjeg poreskog oslobađanja za humanitarne organizacije, uvođenjem PDV-a humanitarna pomoć se može nabavljati sa zaračunatim PDV-om bez obzira da li lh dobijaju bez naknade ili ih uvoze ili kupuju. Zakon predviđa izvesnu refakciju ako se humanitarnu pomoć daje u inostranstvo.
ade ili ih uvoze ili kupuju. Zakon predviđa izvesnu refakciju ako se humanitarnu pomoć daje u inostranstvo.
@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…