Njegova svetost patrijarh Pavle, sa arhijerejima Srpske pravoslavne crkve, pozvao je u tradicionalnoj Božićnoj poslanici, na ljubav i mudrost najodgovornije ljude u zemlji, “sve one koji utiču na očuvanje vrednosti i stvaranje zakona na kojima počiva država”.

Srbi iz Lipljana najavili su da će u 11 sati blokirati put Priština-Lipljan ukoliko do tada ne dobiju struju. Više od 120 srpskih porodica, koje žive u dve ulice u Lipljanu, nemaju struju već 15 dana.

Predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Vojislav Koštunica i ministar spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković, razgovaraće u Beogradu sa Visokim međunarodnim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu Pedijem Ešdaunom.

Ministar finansija Mlađan Dinkić izjavio je da je uvođenje poreza na dodatu vrednost [PDV] u Srbiji prošlo bez većih problema i da su cene manje-više nepromenjene.

On je u obilasku prodavnica po Beogradu rekao novinarima da su poskupljenja i pojeftinjenja mala i da će se PDV pokazati kao neutralan na opšti nivo cena. On je kazao da su poskupeli šećer [oko šest odsto] i ulje, ali da je pojeftinilo brašno, kućna hemija i konditorski proizvodi.
Dinkić je naveo da su prerađevine od mesa pojeftinile, a poskupelo je sveže meso od šest do devet odsto, što znači da su neki povećali cene i nešto više od stope PDV-a. Ministar finansija je istakao da će tržište i kupovna moć građana iznivelisati cene i upozorio građane da postoji mogućnost da su neke trgovine iskoristile uvođenje PDV-a, povećale maržu i neopravdano podigle cene. Dinkić je naveo da su pojeftinili benzin, telefonski impulsi i poštanske usluge, što je omogućeno uvođenjem stopa oporezivanja od 18 odsto umesto dosadašnjih 20 odsto i nižom stopom od osam odsto za neke usluge i proizvode. On je ocenio da će biti potreban određen period prilagođavanja na novi način oporezivanja, pošto nisu svi trgovci upoznati sa poreskim stopama za sve vrste proizvoda. “Poreski obveznici koji plaćaju porez paušalno i imaju promet manji od dva miliona dinara godišnje, nisu obavezni da plaćaju PDV i na fiskalnim računima iskazuju poresku stopu od nula odsto”, rekao je Dinkić i dodao da kod obveznika PDV-a na računima moraju da budu iskazane poreske stope od osam i osamnaest odsto.

Hrvatski ministar spoljnih poslova Miomir Žužul podneo je neopozivu ostavku koju je obrazložio ličnim razlozima, a njegovu ostavku je prihvatio premijer Ivo Sanader.

Evropska unija pozvala je svojih oko 450 miliona stanovnika na tri minuta ćutanja, danas u podne, u pomen žrtvama cunamija u jugoistočnoj Aziji.

br />

@@@

Prikaži još ovjava iz Razno

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…