Grupa studenata i srednjoškolaca u gljivarskom društvu organizovala je izvanrednu etno izložbu. Postavka je posvećena prošlosti grada i čine je predmeti koji su se nekada koristili u domaćinstvu, kao na pr. fenjer, lampek, vondir, sito, čanak, tu su bili i opanci, jelek, samlica, pržula i još mnogo starinskih primera. izložba u ambijentu gljivarskog udruženja izgleda zaista realno i na pravi način oslikava život iz perioda kada su se ovi vredni predmeti koristili u svakodnevnoj upotrebi.

Uz malo mašte, aranžiranja, a još kada se tu nađu i preteče npr. današnje pegle i mnogi drugih savremenih uređaja, izložba je odličan primer da je sve ono što su nekada naši preci koristili u svakodnevnoj upotrebi vremenom zaboravljeno, odnosno da ga je vreme odnelo sa sobom, ali isto tako izložba je mogla da ima i drugačiju poruku, da će sasvim sigurno jednoga dana sve ono što se i danas koristi, shodno naravnom brzom razvoju tehnologiji, polako ali sigurno pasti u zaborav, ili će se možda, kao eksponat, nalaziti u nekom muzeju, koji se čak možda tada tako neće ni zvati.

Glumačka radionica NVO “ Inspiracija “ u partnerstvu sa Domskim odeljenjem “ DR. Mihajlo Stupar “ relaizovala je svoje aktivnosti u 2004 god. Aktivnosti su organizovane uz finansijsku podršku Ministarstva za socijalna pitanja Fonda za socijalne inovacije Beograd. Kroz druženje i igru deca Doma i njihovi vršnjaci iz grada uče da glume, da se pravilno izražavaju, stiču samopouzdanje i shvataju smisao kolektivne igre. Predstava kojom su se predstavili valjevskoj publici pod nazivom “ Bubice “, pokazala je vredno glumačko umeće, uz nephodan trud i pohvalnu koncentraciju.
Svoj doprinos predstavi su dali Jelena Damjanović, Nenad Živanović, Ivana Petrović, Marko stojković, Bora Mićić, Dušan Ilić, LJubinka Simić i drugi dok su se za režiju postarali Ljubivoje Bube Marković, scenografiju Dušan Arsenić, koreografiju Ivan Trifunović produkciju zvuka Srđan Vujić. Prestava je urađena u produkciji Ministarstva za rad i zapošljavanje i socijalnu politiku Fonda za socijalne inovacije, dok je gost večeri bio književnik Tode Nikolić.

Podsećanje na srpskog pisca i likovnog kritičara jevrejskog porekla Oto Bihalji Merin.

1904. – Rođen je srpski pisac i likovni kritičar jevrejskog porekla Oto Bihalji Merin, koji je s bratom Pavlom 1928. osnovao izdavačku kuću “Nolit” i uređivao književno-politički časopis “Nova literatura”. Potom je zbog političkog progona prinuđen da emigrira i u Nemačkoj je uređivao časopis proleterskih pisaca “Linkskurve”, a u Parizu je 1933. osnovao Institut za borbu protiv fašizma. Otišao je 1936. u Španiju, gde se na strani republikanaca borio protiv fašističkih snaga Fransiska Franka. Likovnim i književnim studijama znatno je doprineo tumačenju i shvatanju savremenog stvaralaštva. Dela: roman “Doviđenja u oktobru”, eseji i umetnička kritika “Osvajanje neba”, “Misli i boje”, “Susreti sa mojim vremenom”, “Jugoslovenska skulptura XX veka”, “Graditelji moderne misli”, “Naivna slika sveta”, “Prodori moderne umetnosti”, “Kraj umetnosti u doba nauke?”, “Maske sveta”, “Re-vizija umetnosti”, “Modern German Art”, “Goja i mi”, “Kapričosi”, “Užasi rata”, “Anri Ruso, život i delo” (sa suprugom Lizom), monografije “Krsto Hegedušić”, “Gabrijel Stupica”, “Bogosav Živković”, “Vangel Naumovski”, delo o Španskom građanskom ratu “Španija između smrti i rađanja”.

Novogodišnjem maskembalu je predhodio javni čas povodom Nove godine, na kome su se predstavile polaznice baletske škole pri klubu “ Pirueta “ koji postoji već 2 godine. Balerine su gracioznim pokretima izvele dela kao što su “ labudovo jezero “, “ Četiri godišnja doba “, a pod rukovodstvom LJubice Rajković penzionisane treće solistkinje Narodnog pozorišta. Javni čas je zatim završen dodelom paketića. Podsetićemo da je 15. juna 2004. godine u muzičkoj školi “Živorad Grbić” održan program polaznika “Kluba za igru Pirueta”. Oko dvatesetak malih balerina tada su prvi put pred publikom pokazale grupno i pojedinačno izvođenje koraka baleta. Program je ujedno označavao i početak školskog raspusta vreme kada “Klub za igru Pirueta” pravi pauzu, tada su male balerine za svoj rad i trud u vremenu od novembra do juna zaslužno dobile i svoje prve diplome.

br />

@@@

Prikaži još ovjava iz Razno

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…