Decentralizacija vlasti najpreče je pitanje na Kosovu i Metohiji, ocenio je predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica u intervjuu mitrovačkom “Jedinstvu”. Premijer je pri tome naglasio da pitanje decentralizacije može da bude rešeno samo posebnim institucionalnim aranžmanom kakav je ponudila Vlada Srbije.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u intervjuu koji je prenelo “Jedinstvo” da je imenovanje Ramuša Haradinaja za pokrajinskog premijera odluka koja vodi destabilizaciji političkih prilika na Kosovu i Metohiji. Tadić je upozorio da takva odluka obeshrabruje Srbe da učestvuju u političkim procesima u pokrajini, odnosno da znači rehabilitaciju “Oslobodilačke vojske Kosova” i primitivnog načina rešavanja problema.

Novoizabrani Načelnik generalštaba Dragan Paskaš u izjavi za RTS je rekao da veruje da će vojska uspeti da ostvari ciljeve koji se tiču reorganizacije i reforme vojske. On je RTS-u izjavio da je njihov zadatak,između ostalog da javnosti saopštavaju istinu o stanju u vojsci.

Postoji samo jedan standard koji se isprečio na putu ka procesu donošenja odluke o konačnom statusu Kosmeta, a to je tretman Srba u pokrajini, izjavio je direktor Balkanske inicijative u vašingtonskom Institutu za mir Danijel Server. U izjavi za “Glas Amerike”, on je rekao da je “u pogledu drugih standarda postignut razuman progres”, ali da kada je u pitanju položaj Srba i bezbedan povratak srpskih izbeglica međunarodna zajednica tek očekuje stvarni napredak.

Snage UNMIK uhapsile su na teritoriji Kosova i Metohije Ljirima Jakupija, jednog od glavnih vođa terorističkih paravojnih grupacija kosmetskih Albanaca, posle njegovog ranjavanja u sukobu sa policijom u centru Tetova, na severozapadu Makedonije, potvrđeno je iz makedonskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Srpski ministar energetike Radomir Naumov najavio je da će cena električne energije naredne godine sigurno biti korigovana, rekavši da realna cena još nije postignuta. On je u intervjuu za današnju “Politiku” rekao da je za određivanje realne cene električne energije potrebna makroekonomska analiza, uz uvažavanje socijalnog stanja. “U više navrata sam rekao da nisam zadovoljan dostignutom cenom i delomično se osećam odgovornim zbog toga”, rekao je Naumov i dodao da će vlada i Elektroprivreda Srbije zajedno odlučiti kada će i koliko naredne godine biti korigovana cena električne energije.

Lideri šest političkih stranaka iz Republike Srpske potpisali su “Sporazum o prinicipima usaglašenog političkog delovanja” čiji je osnovni cilj očuvanja RS i njenih institucija. U Sporazumu se ocenjuje da je glavni generator krize u Bosni i Hercegovini politički koncept protiv Dejtonskog sporazuma, koji u javnosti najglasnije zastupa Stranka demokratske akcije, čiji je cilj ukidanje entiteta i potpuna centralizacija BiH, uz ugrožavanje jednakopravnosti naroda i gradjana BiH.

U Ukrajini su jutros otvorena biračka mesta za preko 38 miliona registrovanih birača, koji će se na ponovljenim predsedničkim izborima opredeliti za jednog od dvojice lidera – premijera Viktora Janukoviča ili opozicionog kandidata Viktora Juščenka. Izbore prati rekordni broj stranih posmatrača, preko 12.000 iz 43 organizacije i 31 države sveta, a samo iz Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju je više od 1.000.

Iz časa u caš drastično raste broj nastradalih u snažnom zemljotresu koji je noćas pogodio Indoneziju i delove južne Azije i strahuje se da je poginulo najmanje 650 ljudi. Samo u obalskom području Šri Lanke stradalo je najmanje 150 ljudi od ogromnog talasa “cunamija” koji je nastao posle zemljotresa jačine 8,5 stepeni po Rihterovoj skali, javile su danas azijske radio stanice.

br />

@@@

Prikaži još ovjava iz Razno

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…