1818. – U Austriji je otpevana prva poznata božićna pesma – “Silent Night, Holy Night” Franca Jozefa Grubera i Jozefa Mora.

1830. – Premijerno je izvedena “Fantastična simfonija” Hektora Berlioza.

1834. – Atina je proglašena za prestonicu novostvorene Helenske Kraljevine.

1868. – Zbog finansijskih teškoća, u Beogradu je prestao da izlazi časopis “Vila”, koji je 1865. pokrenuo srpski istoričar i državnik Stojan Novaković.

1917. – Prva drama koja je osvojila Pulicerovu nagradu, “Zašto Meri?”, premijerno je izvedena u Njujorku.

1926. – Japanski regent Hirohito postao je car, umesto svog bolesnog oca.

1942. – Srpski kompozitor, dirigent i muzikolog Vojislav Vučković streljan je u okupiranom Beogradu posle provale specijalne policije. Završio je konzervatorijum u Pragu, gde je doktorirao muzikologiju. Bio je profesor Muzičke škole “Stanković” u Beogradu, dirigent Beogradske filharmonije, saradnik mnogih listova i časopisa. Između dva svetska rata je učestvovao u radničkom pokretu, organizovao studentske i radničke horove, pisao muzičku kritiku. U Drugom svetskom ratu se uključio u Narodnooslobodilački pokret i u ilegali nastavio da komponuje, stvorivši svoje najznačajnije delo – “Herojski oratorijum”. Komponovao je i simfonijske poeme “Ozareni put” i “Burevesnik” i balet “Čovek koji je ukrao sunce”.

1943. – Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije poslalo je u Drugom svetskom ratu premijeru Vinstonu Čerčilu telegram u kojem se kaže: “Naša politika mora da se osloni na činjenicu – partizani će zavladati u Jugoslaviji. Oni su za nas u vojnom pogledu od velike vrednosti i moramo im pružiti punu podršku. Vojni razlozi važniji su od političkih. U najvećoj meri se može sumnjati u tačnost shvatanja da monarhiju i dalje treba smatrati elementom jedinstva u Jugoslaviji”.

1963. – Kompanija Dizni realizovala je crtani film “Mač u kamenu”.

1990. – Održana je premijera trećeg nastavka kultnog filma “Kum”.

r />
1990. – Održana je premijera trećeg nastavka kultnog filma “Kum”.

@@@

Prikaži još ovjava iz Razno

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…