Skupština Srbije izjasniće se 21. decembra o predlogu poslanika Srpskog pokreta obnove za izmenu Zakona o pravima boraca, kojim bi se pripadnici Ravnogorskog pokreta u pravima izjednačili sa svim učesnicima Narodnooslobodilačkog rata, odnosno partizanima. Posle završetka glasanja o tom predlogu zakona, planiran je početak nove, osme sednice Drugog redovnog zasedanja Skupštine Srbije sa desetak tačaka dnevnog reda.

Državna zajednica Srbija i Crna Gora je, prema međunarodnim obavezama, dužna da do 2010. godine očisti minska polja koja se uz “aproksimativnu granicu” s Hrvatskom prostiru na više od 510 hektara i na kojima se nalazi oko 8.500 mina, postavljenih devedesetih godina prošlog veka. Direktor republičkog Centra za razminiranje Petar Mihajlović izjavio je Tanjugu da se taj problem, za čiju realizaciju je, prema procenama, neophodno sedam miliona evra, može rešiti samo uz međunarodnu finansijsku pomoć, dok se odredjena pitanja u vezi sa tim mogu uspešnije rešiti i u saradnji sa susednom Hrvatskom.

Generalni sekretar Srpske radikalne stranke [SRS] Aleksandar Vučić najavio je danas da će, u organizaciji te stranke, 23. januara u centru “Sava” biti održan naučni skup o Haškom tribunalu, na kome će, kako je rekao, učestvovati veliki broj akademika i profesora. SRS će, takođe, u februaru skupom ili mitingom obeležiti dvogodišnjicu predaje lidera te stranke Vojislava Šešelja Haškom tribunalu.

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić upozorio je danas građane da budu oprezni pri podizanju kredita, jer banke obračunavaju kamate i do četiri odsto mesečno, čime ih “bukvalno deru”. “Bez obzira što realnost to demantuje, gradjani i dalje misle da dinar nije dovoljno čvrst, tako da su u ubeđenju da imaju interes da se zaduže, zaboravljajujući da uzimaju kredit sa deviznom klauzulom, a da banke obračunavaju kamatne stope i do četiri odsto na mesečnom nivou i da ih bukvalno deru, pa godišnje ta kamata dospe i do 60 odsto”.

Najmanje 10 ljudi je danas poginulo, a 40 je ranjeno u eksploziji automobila bombe na autobuskoj stanici u blizini džamije i Policijske akademije u svetom šiitskom gradu Kerbala, južno od Bagdada, saopštila je iračka policija.
Eksplozija se dogodila na oko 500 metara od džamije Imama Huseina u centru Kerbale, izjavili su očevici. Oni su dodali da je kamikaza najpre pokušao da dopre do centra za regrutovanje pripadnika policije, a kad u tome nije uspeo, uputio se ka autobuskoj stanici, udaljenoj 200 metara od džamije, gde je aktivirao eksploziv.

Izraelska vojska se sinoć povukla iz palestinskog izbegličkog logora Kan Junis, na jugu pojasa Gaze i time okončala dvodnevnu operaciju u kojoj je poginulo najmanje 11, a preko 40 Palestinaca je povredjeno. Ta najveća vojna operacija od nedavne smrti palestinskog lidera Jasera Arafata je imala za cilj da zaustavi minobacačke i raketne napade na obližnja jevrejska naselja.

zaustavi minobacačke i raketne napade na obližnja jevrejska naselja.

@@@

Prikaži još ovjava iz Razno

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…