Skupština Srbije izjasniće se 21. decembra o predlogu poslanika Srpskog pokreta obnove za izmenu Zakona o pravima boraca, kojim bi se pripadnici Ravnogorskog pokreta u pravima izjednačili sa svim učesnicima Narodnooslobodilačkog rata, odnosno partizanima. Posle završetka glasanja o tom predlogu zakona, planiran je početak nove, osme sednice Drugog redovnog zasedanja Skupštine Srbije sa desetak tačaka dnevnog reda.

Mere visokog međunarodnog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna koje se odnose na Republiku Srpsku mogu da destabilizuju čitav region, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus. “Dejtonski sporazum je međunarodni ugovor koji je Srbija i Crna Gora ratifikovala i jednostrana promena međunarodnog ugovora ne može da izadje na dobro”, rekao je Labus u intervjuu Radio-televiziji Srbije.

U svim hramovima Srpske pravoslavne crkve i pravoslavnim srpskim porodicama danas će biti proslavljen Nikoljdan, praznik posvećen Svetom Nikoli. Patrijarh srpski Pavle služiće tim povodom u Nikolajevskoj crkvi u Zemunu.

Suđenje optuženima za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, nastavlja se sutra u Specijalnom sudu u Beogradu, svedočenjem više osoba, koje su se u trenutku atentata nalazile u blizini dvorišta Vlade Srbije. Sudsko veće je sredinom novembra, kada je proces prekinut, odlučilo da se sem ovih svedoka u nastavku suđenja ispitaju bivši potpredsednik Vlade Srbije Čedomir Jovanović, bivši ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović, bivši zamenik načelnika Resora državne bezbednosti Milorad Bracanović, kao i pomoćnik načelnika RDB Zoran Mijatović.

U utorak ili sredu u Briselu će biti parafiran sporazum o tekstilu između Evropske unije i Srbije koji će od iduće godine dati mogućnost srpskim izvoznicima da bez ikakvog kvantitativnog ograničenja izvoze svoje proizvode na tržište Unije. U ime Srbije sporazum će potpisati pomoćnik srpskog ministra za ekonomske odnose sa inostranstvom Ana Blagojević, a ispred Evropske komisije paraf će staviti jedan od direktora u Komisiji.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Pedi Ešdaun demantovao je danas da je ikada zapretio da će ukinuti Republiku Srpsku, kako to tvrde pojedini banjalučki mediji. “Nikada to nisam rekao. Postoje, međutim, ljudi u RS koji pokušavaju da ubede građane da je to ono što ja želim. Srpski entitet u Bosni je zagarantovan Dejtonskim sporazumom, ali da bi RS dobila takvu zaštitu sporazuma, ona mora da ga ispoštuje i sprovede u delo”, rekao je Ešdaun u intervjuu za Bi-Bi-Si, naglašsavjući da je saradnja sa Haškim tribunalom jedan od osnovnih elementa Dejtonskog sporazuma.

U jednom tekstu objavljenom na internetu, za koji se veruje da pripada saudijskom krilu terorističke mreže Al Kaida, upućen je poziv za napade na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, najvećem izvozniku nafte u svetu, kao i na sve strance na Arapskom poluostrvu. “Pozivamo sve mudžahedine na Arapskom poluostrvu da se ujedine i napadnu naftna postrojenja koja ne koriste Saudijci već njihovi neprijatelji”, navedeno je u toj izjavi, koja je juče objavljena na internetu, prenela je agencija Rojters.

Izraelska vojska se sinoć povukla iz palestinskog izbegličkog logora Kan Junis, na jugu pojasa Gaze i time okončala dvodnevnu operaciju u kojoj je poginulo najmanje 11, a preko 40 Palestinaca je povredjeno. Ta najveća vojna operacija od nedavne smrti palestinskog lidera Jasera Arafata je imala za cilj da zaustavi minobacačke i raketne napade na obližnja jevrejska naselja.

e napade na obližnja jevrejska naselja.

@@@

Prikaži još ovjava iz Razno

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…