Dogodilo se na današnji dan – 10. decembar

>>> 1520. – Nemački crkveni reformator Martin Luter prekinuo je sve veze s Rimom spalivši javno u Vitenbergu bulu u kojoj mu je papa Lav X zapretio prokletstvom ako se u roku od 60 dana ne odrekne jeresi.

>>>1830. – Rođena je američka književnica Emili Dikinson, najveća američka pesnikinja, za života anonimna jer je vodila povučen život.

>>>1845. – Engleski građevinski inženjer Robert Tompson patentirao je prve pneumatske gume.

>>>1848. – Luj Napoleon je nadmoćnom većinom dobio izbore za predsednika Francuske. Četiri godine kasnije izveo je državni udar i proglasio se carem Napoleonom III.

>>>1868. – Prvi semafori za regulisanje saobraćaja u svetu počeli su da rade u Londonu, na trgu ispred zgrade parlamenta Velike Britanije.

>>>1878. – Rođen je srpski socijalista Radovan Dragović, vođa socijalističkog pokreta u Srbiji, jedan od osnivača Srpske socijaldemokratske stranke 1903, njen sekretar a potom predsednik do smrti 1906.

>>>1895. – Osnovano je Društvo za unapređenje i ulepšavanje Sokobanje, što se smatra začetkom turizma u Srbiji.

>>>1896. – Umro je švedski hemičar, industrijalac, filantrop i pronalazač Alfred Bernard Nobel, koji je pronalaskom dinamita 1867. stekao ogromno bogatstvo. Želeći da se dinamit koristi samo u mirnodopske svrhe, testamentom je ostavio fond od 9,2 miliona dolara za dodelu nagrada za vanredna dostignuća u fizici, hemiji, medicini, književnosti i zalaganju za mir. Prve Nobelove nagrade Kraljevska švedska akademija nauka dodelila je 1901. Od 1969. Akademija dodeljuje i nagradu za ekonomiju. Nagradu za mir dodeljuje Nobelov komitet u Oslu.

>>>1909. – Prestala je da izlazi “Šabačka čivija”, jedan od najboljih humorističko-satiričnih listova u Srbiji. Prvi broj se pojavio u septembru 1906.

>>>1948. – Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je Univerzalnu deklaraciju o pravima čoveka.

>>>1964. – Nobelovu nagradu za mir dobio je Amerikanac afričkog porekla Martin Luter King, borac za građanska prava crnaca.

>>>1967. – Prva komercijalna termonuklearna eksplozija izvršena je u Novom Meksiku radi vađenja prirodnog gasa iz podzemlja.

>>>1982. – Dvojica sovjetskih kosmonauta vratila su se na Zemlju posle rekordnih 211 dana provedenih u vasioni u brodu “Saljut 7”.

>>>1989. – U Čehoslovačkoj je vlast preuzela prva nekomunistička vlada od 1948. i predsednik Gustav Husak podneo je ostavku.

>>>1991. – JNA se povukla iz Zagreba, ali su hrvatske paravojne jedinice nastavile napade na vojsku i na područja u kojima su živeli Srbi, što je većina zapadnih zemalja prećutno odobravala.

>>>1996. – Predsednik Južne Afrike Nelson Mandela potpisao je ustav kojim su svi građani, bez obzira na rasu, izjednačeni pred zakonom, što je bio završni čin u demontiranju sistema aparthejda u toj zemlji.

>>>2002. – Ministri inostranih poslova Jugoslavije i Hrvatske Goran Svilanović i Tonino Picula potpisali su Protokol o privremenom režimu na poluostrvu Prevlaka kojim su regulisana pitanja prelaska granice, pogranični režim, demilitarizacija sa obe strane granice i nadležnosti carine i policije. Od septembra 1992. tu demilitarizovanu zonu kontrolisali su posmatrači UN. nice i nadležnosti carine i policije. Od septembra 1992. tu demilitarizovanu zonu kontrolisali su posmatrači UN. @@@

Prikaži još ovjava iz Razno

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…