Prvog januara 2005, zbog uvođenja PDV-a, poskupeće prehrambeni proizvodi, lekovi i drugi prouzvodi do sada oslobođeni poreza. Međutim, u poslednje vreme, mnogi trgovci pozivaju potrošače da požure s kupovinom i do Nove godine pazare jeftinije pošto će sve poskupeti. Da li je to baš tako ili trgovci koriste gužvu da što više prodaju?
Iz Poreske uprave kaže da je ipak reč o dobrom marketinškom potezu trgovaca. Činjenica je da prodavci žele da povećaju realizaciju za sebe. Psihološki efekat koji se postiže, između ostalog propagandom, povaćava tu realizaciju. Međutim, već u februaru cene će biti vraćenje na sadašnji nivo, gledajući PDV.
Kompjuteri i proizvodi koji su bili oslobođeni poreza, kao što su brašno, ulje, meso, ili na primer, lekovi, poskupeće, ali ne za 18, odnosno 8 odsto, kolike su stope poreza na dodatnu vrednost. Za one proizvode koji su bili oslobođeni i koji se sada oporezuju stopom od 8 odsto, a neki i 18 odsto, cena neće biti veća za toliko, nego će biti povećana za tri do pet odsto.
Opšti nivo cena će ostati isti jer će drugi proiyvodi, koji su do sada bili oporezovani stopom od 20 odsto, sada biti opterećeni stopom PDV-a od 18 odsto. Ipak, većina građana očekuje da će cene “skočiti”. Neke zemlje, poput Austrije i Francuske, da bi izbegle podizanje cena i inflaciju uvođenjem PDV-a, preduzele su mere kao što je “zamrzavanje” cena. U Srbiji takve mere nisu u planu, pa je izvesno da ovoga puta Nova godina neće biti jedini razlog za potrošačku groznicu. takve mere nisu u planu, pa je izvesno da ovoga puta Nova godina neće biti jedini razlog za potrošačku groznicu. @@@

Prikaži još ovjava iz Razno

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…