Usled dugotrajnih obilnih padavina i naglog porasta vodostaja ispunjeni su kriterijumi da se ukine redovna odbrana i proglasi vanredna odbrana od poplava na reci Ibar i Raška na Vodnoj jedinici „Ibar- Кraljevo, Novi Pazar“ sektor M.12.

Pored ovog područja, vanredna odbrana od poplava sprovodi se i na sledećim Vodnim jedinicama: „Lim-Prijepolje“, „Drina Loznica“, „Кolubara- Valjevo“, „Lepenica-Кragujevac“, „Velika Morava – Ćuprija, Paraćin“ „Zapadna Morava – Кruševac“ „Zapadna Morava – Čačak“.

U Prijepolju na reci Lim očekuje se stagnacija vodostaja i trenutno nema padavina. Vodostaji su mirni i na reci Seljašnici i Mileševki u Prijepolju. U Novom Pazaru i Tutinu, gde je proglašena vanredna odbrana od poplava, situacija se stabilizovala, reke se povlače u svoja korita, i trenutno nema ugroženih područja.

Službe JVP “Srbijavode” i nadležnih vodoprivrednih preduzeća prate kretanje promena nivoa vode na terenu, kao i promene stanja na odbrambenim linijama. Na područjima gde su evidentirana kritična mesta i gde su na snazi Naredbe za vanrednu odbranu od poplava, ukoliko bude potrebno angažovaće se dodatno ljudstvo i mehanizacija u cilju sprečavanja plavljenja područja i nastanka oštećenja zaštitnih vodnih objekata.
Info: Srbijavode.rs

Prikaži još ovjava iz Društvo
Comments are closed.

Pročitajte još

Diplomirani elektroinženjer automatike

Preduzeću Enel doo Valjevo potreban: Diplomirani elektroinženjer automatike – sa ili…