Saopštenje Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije prenosimo u celosti:

“Narodni pokret Srba sa Кosova i Metohije „Otadžbina“ daje apsolutnu podršku napuštanju separatističkih institucija u kojima su članovi „Srpske liste“ do sada boravili. Takođe daje podršku i napuštanju srpskih predstavnika paradržavnih organa samoproglašene republike Кosovo.


Narodni pokret Srba sa Кosova i Metohije „Otadžbina“ nada se da jedna ovakva odluka neće biti teatralnog nego trajnog karaktera.
Uostalom, svojim boravkom u ovim institucijama u ovih deset godina Srbi kao narod ništa nisu dobili a takođe ni srpska država. Srbi su svojim učešćem samo legalizovali i legitimisali nastajanje još jedne albanske države na Balkanu. To vreme od deset godina je za Srbiju i za Srbe period koji je mogao da se iskoristi za ponovnu integraciju Кosova i Metohije i njegov povratak u svoju državu Srbiju. Ovako, to su izgubljene godine koje karakteriše potpuni debakl nacionalne i državne politike aktuelnog režima u Beogradu. Jednostavno, to je vreme koje su pojeli skakavci. Možda taj period najbolje oslikavaju reči sadašnjeg ministra inostranih poslova Srbije, nekadašnjeg predsednika vlade i potpisnika Briselskog sporazuma Ivice Dačića koji slikovito predočava kad kaže: ko misli da je Кosovo naše naka uzme Ustav Srbije i naka ide sa njim po „našoj“ južnoj pokrajini.


Podnošenjem neopozivih ostavki odbornika i tzv. gradonačelnika u opštinama na severu КiM stekli su se apsolutni uslovi da Skupština Srbije raspiše izbore za četiri opštine na severu Кosova i Metohije. Narodni pokret Srba sa Кosova i Metohije „Otadžbina“ dugo godina, skoro deset, traži od Skupštine Srbije da ustavom predviđenu obavezu o raspisivanju lokanih izbora već jednom ispuni. Tehnički uslovi za održavanje izbora u ovim opštinama apsolutno postoje i samo od volje aktuelnog režima zavisi da li će se raspisati lokalni izbori ili ne.


Sa druge strane napuštanje policijskih stanica je idealna prilika da se u opštinama na severu КiM ispuni odredba Кumanovskog sporazuma o povratku do 1000 vojnika i policajaca. Posle 22 godine valjda je vreme da se preuzeta obaveza pre svega zemalja Zapada ostvari i ispuni jer samo ona garantuje bezbednost Srbima na Кosovu i Metohiji.


Ako su Srbi već napustili separatističke institucije Vlada Srbije bi morala da poništi Briselski sporazum i da stanje stvari na КiM vrati na stanje pre 19. aprila 2013. godine a to znači postojanje srpskog MUP-a koje je bez uniformi obavljalo svoju delatnost između ostalog u izdavanju ličnih karata i pasoša. To bi isto značilo i povratak srpskih sudija i tužilaca a ne da se Srbi lomataju putujući u jednom pravcu po 300 kilometara zadovoljavajući svoje sudske potrebe po Leskovcu. To znači i povratak civilne zaštite, energetike, telekomunikacija… U takvom stanju stvari ROSU policija ne bi šetala severom Кosova i Metohije.


Da bi se izbegla kriza oko registarskih tablica vlast u Beogradu mora u odnosu na Prištinu da primenjuje mere reciprociteta jer jedino one mogu da budu delotvorne i da Aljbina Кurtija predsednika vlade samoproglašene republike Кosovo urazume. To znači da država Srbija kroz svoju teritoriju nijedno vozilo niti fizičko lice iz svoje južne pokrajine ne sme da propusti koje nema uredna dokumenta MUP-a Republike Srbije. Znači, lične karte, vozačke i saobraćajne dozvole i srpske registarske tablice. To je uostalom i ustavna obaveza aktuelnog režima u Beogradu.


Nažalost, u vreme trenutne krize sa registarskim tablicama i napuštanja šiptarskih intitucuja predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić u Berlinu sa Aljbinom Кurtijem potpisuje sporazum o slobodi kretanja. Time je ona prekršila Ustav i priznala i šiptarske registarske tablice i ostala dokumenta šiptarskih institucija što je suprotno i Ustavu i zakonu države Srbije. Sa druge strane, potpisujući takav ugovor sa sepratistima bez fusnote i zvezdice nego kao sa priznatom državom predsednica Vlade je učinila i krivično delo nacionalno veleizdaje po člnau 306 i 307 jer je otuđila deo teritorije Srbije priznajući ga za drugu državu. I laiku je jasno da ona ovo ne bi uradila bez blagoslova a najverovatnije i naredbe predsednika Srbije Aleksandra Vučića.


Tektonski poremećaj, kako predsednik Srbije Aleksandar Vučić naziva napuštanje Srba separatističkih intitucija je blagoslovom predsednika Srbije izazvao opet i drugi tektonski poremećaj time što predsednica Vlade na posredan način priznajući dokumenta separatističke države zvane samoproglašena republika Кosovo priznaje i nju kao državu.


Narodni pokret Srba sa Кosova i Metohije „Otadžbina“ se nada da će na ovakav antiustavni i antidržavni korak reagovati Ustavni sud. Nažalost, kako danas u Srbiji sudovi rade teško je očekivati da će i ovaj da proradi.”

Prikaži još ovjava iz Društvo
Comments are closed.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …