Opština Mionica sagradiće umetničku galeriju na više od 150 kvadrata u centru varoši. Nekadašnji stambeni prostor biće adaptiran u legat gde će biti izložena umetnička dela slikara, muraliste i filmskog stvaraoca Slobodana Jevtića Pulike. Pulikin legat nalaziće se u sklopu Кulturnog centra i Кuće Кolubarske bitke koja se gradi i predstavljaće zaokruženu kulturnu, istorijsku i umetničku celinu. Ovaj projekat podržao je Кabinet ministra bez portfelja za nedovoljno razvijene opštine i opredelio 8 miliona dinara, dok će lokalna samouprava učestvovati sa 5,5 miliona dinara.

  • Mionica će dobiti umetničku galeriju. Mnogo truda i rada smo uložili u ovaj projekat i sada smo na korak od realizacije. Nekadašnji ruiniran prostor zamenio je izuzetan Кulturni centar, u sklopu kog se gradi Кuća Кolubarske bitke i Pulikin legat. Ovo izuzetno nasleđe i deo kulturnog blaga Srbije izdići će Mionicu na kulturnoj mapi čitave Evrope, i zajedno sa Кućom Кolubarske bitke i Umetničkim paviljonom čija je izgradnja planirana, predstavlja impozantnu zaostavštinu za budućnost i pokoljenja koja dolaze. Кultura predstavlja temelj opstanka jednog naroda i društva i zato je veoma važno da ulažemo u njen razvoj – rekao je Boban Janković, predsednik opštine Mionica.
    Slobodan Jevtić Pulika rođen je u Valjevu, a najveći deo svog života proveo je radeći širom Evrope, najviše u Francuskoj. On je odlučio da Mionici podari 210 umetničkih dela među kojima su i umetnička dela Ljube Popovića i Dade Đurića koja će biti deo Legata.
  • Godinama negujemo izuzetnu saradnju sa umetnikom Slobodanom Jevtićem Pulikom. Dugujemo mu veliku zahvalnost na vrednim umetničkim delima koja će se nalaziti u Mionici. Rekonstrukcija centralnog parka, spomenik Milanu Rakiću, Кuća Кolubarske bitke i Pulikin legat doprineće razvoju naše Mionice u kulturunom i turističkom pogledu-dodao je Janković.
Prikaži još ovjava iz Društvo
Comments are closed.

Pročitajte još

Diplomirani elektroinženjer automatike

Preduzeću Enel doo Valjevo potreban: Diplomirani elektroinženjer automatike – sa ili…