Od početka februara postepeno se smanjuje broj pacijenata u КOVID ambulanti Doma zdravlja, da bi se u poslednjoj nedelji kretao između 600 i 700 dnevno. To su i dalje velike cifre, ali u poređenju sa drugom polovinom januara situacija je povoljnija. Podsećamo da se u tom periodu broj pregleda često kretao između 800 i 900, da bi 28. januara bilo zbrinuto rekordnih 925 pacijenata!


Dr Branislav Jovanović, šef Odseka medicine rada, kaže da je trenutna epidemiološka situacija nešto povoljnija jer je broj pacijenata u КOVID ambulanti ipak manji:

  • Pre dva dana smo imali 659, juče je to palo na 600, od čega je trećina prvih pregleda. Кlinička slika u ovom talasu je blaža: curenje nosa, bol u grlu, bolovi u leđima i slično, što populacija između 20 i 50 godina uglavnom dobro podnosi. Međutim, kod starijih pacijenata se to stanje za 3-4 dana komplikuje, tako da se pojavljuju jednostrane i obostrane upale pluća, malaksalost i iscrpljenost. U početku talasa, prvih nedelja, javljali su nam se uglavnom pacijenti u životnom dobu od 20 do 50 godina, ali u poslednje vreme ima ih i preko 70 godina, sa komplikovanijom slikom. Deo toga možemo da rešimo kod nas, ako dođe do pogoršanja ili smatramo da treba da budu hospitalizovani upućujemo ih u КOVID ambulantu Opšte bolnice.
    Bez obzira što je veliki pritisak na КOVID ambulantu, dr Jovanović kaže da je pravilo takvo da se svi pacijenti sa simptomima prehlade moraju tu pregledati. S obzirom na to da je sada minimalna izolacija sedam dana i da mnogim pacijentima za to vreme prođe većina simptoma, dr Jovanović upozorava:
  • Minimalna izolacija jeste sedam dana, ali o zaključenju bolovanja i daljem toku lečenja odlučuju lekari. Mlađi pacijenti sa lakšim simptomima za sedam-osam dana budu radno sposobni, ali pojedini pacijenti, bez obzira na mirnu krvnu sliku i dobar rendgen nalaz, budu umorni, malaksali, sa lupanjem srca, kratkim dahom, čak i bolom u grudima. Savet je da dođu na kontrolu u ambulantu Novo naselje (lekari Opšte medicine) i Dom penzionera (lekari Medicine rada), kako bi pratili svoje zdravstveno stanje. Takođe, preporučujem pacijentima koji su preležali КOVID da u sklopu terapije lagano šetaju i da što više vremena provode u prirodi. I ostali sugrađani, kako bi ojačali imunitet, u najlepšem delu dana treba da prošetaju i fizički budu aktivni.
    Iako je broj pregleda i dalje veliki, pritisak na ordinacije je nešto manji, pacijenti kraće čekaju, a smanjen je i broj prvih pregleda. „To me ohrabruje i budi nadu da idemo ka boljoj epidemiološkoj situaciji“, zaključuje dr Jovanović.
Prikaži još ovjava iz Covid19
Comments are closed.

Pročitajte još

Nove cene benzina za narednu nedelju

Od danas od 15 časova, pa u narednih nedelju dana, litar evrodizela koštaće najviše 202,2 …