Biljana Marković Jevtić, afirmisani dečji pisac poreklom iz Lajkovca, pobednik je petog Čitalačkog maratona u organizaciji Izdavačke kuće „Кlet“. Njan roman „Četiri karte za Havanu“ izabran je kao najbolji na konkursu za neobjavljeni roman za mlade uzrasta od 11 do 14 godina.


O tome su odlučili stručni žiri, koji je napravio uži izbor od osam rukopisa, i 100 nastavnika srpskog jezika i književnosti, rangirajući pet najboljih romana koji će biti objavljeni u ediciji Čitalački klub.


“Nadam se da će mladi čitaoci pročitati ovu knjigu i iz nje uspeti da izvuku nešto što će im kasnije u životu biti korisno. Ideja je bila da se prikaže čvrsta emotivna veza između deke i njegovih unuka. On je od dece koja se igraju telefonima i borave na društvenim mrežama napravio decu koja su aktivna, koja se bave sportom. Ovim je deka motivisao unuke, a deci je i potrebna motivacija da bi se aktivirala”, izjavila je Biljana Marković Jevtić.


Lajkovčanka, koja živi i radi u Beogradu, poslednjih godina je dobitnik značajnih nagrada u oblasti stvaralaštva za decu. Njana knjiga „Navijam za šaptača“ dobila je nagradu „Dositejevo pero“ kao najbolji roman za decu u 2020. godini. Iste godine na Zmajevim dečjim igrama Biljanina monodrama „Sa Acom na letovanju“, u izvođenju glumice Bojane Stojković, proglašena je za najbolju na festivalu, a 2019. to priznanje ponelo je delo „Lol iz stripa“, kao i nagradu „Rade Obrenović“.


Biljana Marković Jevtić je rođena 1971. Detinjstvo i ranu mladost provela je u Lajkovcu, zatim studirala pedagogiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Radila je kao scenarista i novinar urednik u Redakciji za decu i mlade RTS-a. Piše poeziju, prozu, radio drame, pozorišne komade, putopise. Objavile je zbirke pesama „Priča iz detinjstva“ (2012) i „Učenje života“ (2015). Prošle godine objavila je roman za decu „Avantura na vidiku“ u izdanju „Pčelice“. Sa radio-dramom „Eh, da sam neko drugi“ 2016. predstavljala je Radio-televiziju Vojvodine na Međunarodnom festivalu „“Prix Ex Aequo“ u Bratislavi

  • Pronađena droga u stanu

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Lajkovcu uhapsili su B. R. (1982) iz Lajkovc…
  • Asfaltiranje dva puta na Divčibarama

    Na Divčibarama se nastavlja sa infrastrukturnim uređenjem, pa su juče presvučne asfaltom d…
  • Danas slavimo Svetu Petku-zaštitnicu žena

    Pravoslavni vernici širom sveta danas slave praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi. S…
Prikaži još ovjava iz Društvo
Comments are closed.

Pročitajte još

Pronađena droga u stanu

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Lajkovcu uhapsili su B. R. (1982) iz Lajkovc…